Na Medicinskom fakultetu u Rijeci održano je stručno predavanje jednog od prvih slovenskih kognitivnih neuroznanstvenika i docenta-istraživača na Institutu za gerontologiju Sveučilišta Wayne State u Detroitu (SAD) doc.dr.sc. Vojka Kavčiča pod nazivom „Effectiveness of cognitive training“ (Učinkovitost kognitivnog treninga). Predavanje je organizirano u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“, a povodom obilježavanja Dana zdravih gradova.

Predavanje je okupilo publiku iz područja zdravstva i socijalne skrbi, a na samom početku voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić pozdravio je prisutne i predstavio kratku povijest projekta Zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije kao i razvoj projekta u Rijeci. Potom je dr. Kavčič održao predavanje koje se temeljilo na njegovom dugogodišnjem istraživačkom radu vezanom uz demenciju, Alzheimerovu bolest i kognitivni trening. Tijekom predavanja dr. Kavčič je predstavio dokaze o učinkovitosti računalnog kognitivnog treninga temeljem rezultata vlastitih istraživanja.

Kao jedan od prvih slovenskih kognitivnih neuroznanstvenika, dr. Kavčič se u kognitivnom području prvenstveno bavi vizualnom percepcijom pokreta i prostornom navigacijom. Na kognitivnoj razini njegov istraživački rad prvenstveno je usmjeren na područja fokusa, radno pamćenje, prostornu navigaciju i kognitivni trening. U svom istraživačkom radu koristi konvergentne metode, u rasponu od korištenja standardnih i specijaliziranih kognitivnih testova do neurofizioloških metoda (primjerice, EEG), a posljednjih godina koristi i MR snimanje metodom difuzijskih tenzora.

Od 2010. zaposlen je kao docent – istraživač na Institutu za gerontologiju Sveučilišta Wayne State (angl. Institute of Gerontology at Wayne State University) u Detroitu (SAD), gdje je osim rane dijagnostike Alzheimerove bolesti počeo intenzivno istraživati perceptivno i kognitivno starenje u zdravih starijih ispitanika i efektivnost kognitivnog treninga. Dr. Kavčič zaslužan je za provedbu istraživačkog projekta „Community-Based Early Identification of MCI in at Risk African Americans“ (Rana identifikacija blagih kognitivnih smetnji Afroamerikanaca s povećanim rizikom za demenciju, neposredno u njihovom životnom okruženju) koji financira američki Nacionalni institut za zdravlje.

Organizatori događaja bili su Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Medicinski fakultet u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija Rijeka i Hrvatska liječnička komora.