Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja i ravnatelja u izgradnji održive i demokratske škole“, u kojem sudjeluje i Grad Rijeka, provodi se od ožujka 2019. godine.

Cilj projekta jest doprinijeti održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt u fokus stavlja izgradnju kapaciteta i razvijanje kompetencija učitelja i ravnatelja čime gradimo kvalitetno obrazovanje i ulažemo u razvoj čitave lokalne zajednice.

Nakon održanih dvaju ciklusa edukacija za učiteljice i učitelje Građanskog odgoja i obrazovanja, od 17. do 19. siječnja 2020. godine, održan je prvi modul Akademije za ravnatelje. Nakon višegodišnjeg planiranja i razvoja programa, te pribavljenog pozitivnog mišljenja vodećih stručnjaka u ovom području, Akademija je okupila 22 ravnatelja osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke.

Tema prvog modula Akademije je bila „Upravljanje školom jasnom vizijom“, a u radu su sudjelovali i vanjski suradnici. Na kraju su polaznici imali priliku evaluirati prvi modul koji je ocijenjen prosječnom ocjenom od 4,97. Polaznici su posebno istaknuli konkretnost savjeta i uputa, dobru komunikaciju s predavačima i polaznicima, ugodnu atmosferu kao i relevantnost i aktualnost tema, predavanja i radionice.

Projekt se provodi u suradnji triju hrvatskih i jedne švicarske organizacije civilnog društva te dviju jedinica lokalne i regionalne samouprave – Grada Rijeke i Krapinsko-zagorske županije, a koordinira ga Forum za slobodu odgoja.

U sklopu projekta provest će se više obrazovnih programa s ciljem pružanja podrške i osnaživanja učitelja i ravnatelja u izgradnji održive i demokratske škole. Navedena sinergija civilnog sektora, lokalnih vlasti i odgojno-obrazovnih djelatnika predstavlja dodanu vrijednost ovog projekta. Naime, ti će stručnjaci, ustanove i institucije uložiti sredstva, kompetencije i iskustvo  kako bi se osigurao napredak obrazovnog sustava u našoj zajednici te dao doprinos obrazovanju učenika da postanu subjekti, a ne objekti društva u kojem žive.

Također, valja istaknuti kako je projekt osmišljen i koncipiran kao nadogradnja na riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja koji se u školama provodi od 2016. godine

Projekt financira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ovaj sadržaj isključiva je odgovornost projektnog tima i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Skip to content