Od 19. – 21. studenog 2019. godine u Strasbourgu je održan Forum na temu Obrazovanje za demokratsko građanstvo – Edu4Europe na kojem je u dijelu koji se odnosi na primjere dobre prakse prikazan riječki model uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u škole.

Forum je okupio 120 sudionika iz cijele Europe koji djeluju u području Europskog demokratskog građanstva te donose iskustvo i potencijal za daljnji razvoj projekata i inicijativa u okviru navedene teme.

U svom prvom izdanju Edu4Europe forum usredotočio se na temu buduće vizije Europe, razmatrajući smjernice koje europski projekti mogu usvojiti, te kako privući mlade da oblikuju europsku budućnost kroz obrazovne procese.

Forum na temu Obrazovanje za demokratsko građanstvo

Forum na temu Obrazovanje za demokratsko građanstvo

U okviru bogatog programa Foruma, u dijelu koji se odnosi na primjere dobre prakse na razini Europe, značajan je interes izazvao riječki model uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u škole, koji se pokazao kao inovativan I uspješan model u okviru formalnog obrazovanja. Također je kao primjer dobre prakse prepoznata važnost uključenosti lokalne razine u europske projekte koji doprinose jačanju kapaciteta u području mladih, a kao primjer onih uspješnijih istaknut je projekt pod nazivom Europe Goes Local, u čijoj provedbi Grad Rijeka aktivno sudjeluje.

Forum je realiziran u organizaciji francuske agencije za mlade i sport Erasmus + te francuskog Ministarstva obrazovanja i mladih, u partnerstvu mladih EU-Vijeća Europe, Vijeća Europe, nacionalnih agencija Njemačke i Italije (Jugend für Europa i Agenzia Nazionale per i giovani) i resursnim centrom jugoistočne Europe SALTO.

Skip to content