U subotu, 5. listopada u 10 sati, Udruga žena operiranih dojki Nada obilježit će Dan ružičaste vrpce. Cilj ove humanitarne akcije, koja se odvija u cijeloj Hrvatskoj, jest ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke, bolesti koja ima visok postotak izlječenja ukoliko se otkrije u početnom stadiju.

Udruga Nada – Rijeka djeluje već dugi niz godina s ciljem pomoći ženama oboljelima, operiranima i liječenima od raka dojke, članovima njihovih obitelji i prijatelja. Grad Rijeka kontinuirano podupire udrugu, financirajući programe ranog otkrivanja raka dojke i psihosocijalne pomoći.

U suradnji s organizacijom Europa Donna Hrvatska, Udruga provodi humanitarnu akciju 20. Dan ružičaste vrpce koja je posvećena oboljelima od raka dojke u Hrvatskoj, čiji se dan obilježava prve subote u listopadu. Ovogodišnji cilj je prikupljanje sredstava za kupnju opremljenog bolesničkog kreveta Klinici za radiologiju i onkologiju KBC Rijeka te za rad Udruge Nada.

Obilježavanje započinje u 10 sati šetnjom podrške oboljelim od karcinoma od Jelačićeva Trga do Gradske vijećnice gdje je u suradnji s Gradom Rijekom organizirano dijeljenje ruža i  rozih mašna uz dobrovoljni prilog na dva štanda. Osim na Korzu ruže će se prodavati i u Bakru, Crikvenici, Cresu, Novom Vinodolskom, Kostreni, Čavlima, Fužininama, Delnicama, Kraljevici i Matuljima.

Akcija je prvi puta održana prije dvadeset i pet godina kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke da se poveća broj izlječenja.

Volontersku podršku akciji daju i učenici Medicinske škole Rijeka, kojima je ovo ujedno i prilika da se educiraju o ovoj zloćudnoj bolesti, od koje mogu oboljeti i mladi ljudi – kako je porast obolijevanja od raka u porastu, kazala je nastavnica Saša Uljančić, tako je i u porastu broj oboljelih mladih osoba.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Prema riječima Ines Malić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, odaziv na besplatne preglede, za koje žene dobivaju poziv na kućnu adresu, jest oko 60%. Sve žene koje imaju bilo kakvih pitanja oko mamografskog pregleda mogu ih postaviti na besplatan telefon 0800 200 041.

„U cilju prevencije, svakoj se ženi preporučuje jednom mjesečno raditi samopregled dojki, kako bi se upoznala s tkivom svojih dojki, klinički pregled jednom godišnje te mamografiju svake dvije godine, uz vođenje zdravog života. Mamografija je jednostavan pregled, koji otkriva preglede na dojci koje nije moguće zapaziti niti jednom drugom metodom,“ kazala je Helena Glibotić Kresina, voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, ističući važnost odazivanja žena na besplatne mamografske preglede.

Unatoč svim dostupnim mogućnostima prevencije, prema riječima dr. Glibotić Kresine, rak dojke je još uvijek najčešća zloćudna bolest kod žena, od koje prema podacima Registra za rak u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2700 žena, a na području Primorsko-goranske županije oko 200. Što se tiče smrtnosti, u 2017. godini od raka dojke na području Hrvatske umrle su 853 osobe, a na području naše županije njih 69. Te je dodala da upravo obilježavanjem ovog Dana radimo na rade na prevenciji I ranom otkrivanju raka dojke kako bi se broj smrtnih slučaja smanjio.

“Početkom ljeta promijenili smo  adresu našeg sjedišta. Sada se nalazimo na adresi Grivice 4, ispod crkve Sv. Vida. Nadamo se da će naše preseljenje pridonijeti boljoj pristupačnosti  oboljelima, odnosno svima onima koji imaju na bilo koji način potrebu za pomoć i savjetom”, kazala je predstavnica Lige protiv raka PGŽ dr. Ana Mihaljević Ferari te se zahvaljuje Gradu Rijeci koji je pomogao u ostvarenju pronalaska novog prostora.

U obilježavanje su uključeni NZJZ PGŽ, Primorsko-goranska županija, KBC Rijeka, Dom zdravlja PGŽ-a, Medicinska škola Rijeka, Liga protiv raka PGŽ, čiji je dio i udruga Nada.