Dani makedonske kulture, tradicionalna manifestacija koja se održava dugi niz godina i kruna je svih aktivnosti Makedonskog kulturnog društva Ilinden iz Rijeke bit će svečano otvoreni u subotu, 21. studenog 2020.g. u 19.00 sati u Exportu na Delti.

Uvodnu riječ programu dat će lektorica za makedonski jezik Biljana Stojanovska na temu Marka Cepenkova (1829. – 1920.), najvećeg sakupljača makedonskih narodnih umotvorina.
Iste večeri svoj će nastup održati glazbenik Zoran Majstorović, a u nastavku će biti otvorena samostalna izložba fotografija „Čovjek u prostoru“, autorice Gordane Kvajo.
Posjetitelje te večeri očekuje i festival književnosti „Dani prijatelja knjige“, u suradnji s Hrvatskim književnim društvom iz Rijeke, kada će biti predstavljene nagrađene knjige i književnici te održan poetski maraton.

MKD Ilinden prvo je makedonsko društvo u RH te zahvaljujući nekolicini entuzijasta koji su postavili temelje, a i svim članovima koji se i dalje organizirano zalažu za očuvanje makedonske tradicije, kulture i duhovnog života u Rijeci i PGŽ, slijedeće godine slavi jubilarnu 30. obljetnicu!
Njegujući bogatstvo Makedonije, u okviru društva djeluje folklorna, glazbena, pjevačka, etno i dječja skupina te se realiziraju i druge aktivnosti vezane uz izdavaštvo, organiziranje koncerata, poetskih večeri, otvorenja izložbi itd.
Budući da na mladima svijet ostaje, zahvalni su svim sufinancijerima, Gradu Rijeci, PGŽ, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Vladi RH što prate aktivnosti i što su omogućili ono najvažnije a to je da se makedonski jezik uči u osnovnoj školi Centar u Rijeci, zatim u Prvoj hrvatskoj sušačkoj gimnaziji te na Lektoratu makedonskog jezika pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Odrasli uče makedonski jezik kroz radionice u samoj udruzi.

– Dani Makedonske kulture naša su tradicionalna manifestacija koju smo se odlučili održati i ove godine, a program će naravno biti prilagođen trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Velika mi je čast što nakon uspješnog zajedničkog koncerta koji je ovog ljeta održan na pozornici ispred Exporta sa Zoranom Majstorovićem, nastavljamo tu suradnju, što u književnom djelu programa i ove godine surađujemo s Hrvatskim književnim društvom u Rijeci, a također moram izraziti zadovoljstvo i što će posjetitelji našeg programa moći razgledati i izložbu fotografija Gordane Kvajo koja već godinama prati naše aktivnosti, rekla je potpredsjednica MKD-a Ilinden Rijeka Ivona Dunoski Mitev.

Veliki zaljubljenik u makedonsku tradicionalnu glazbu, koji je često na svojim koncertima i izvodi je multiinstrumentalist Zoran Majstorović, koji će se u subotu predstaviti solo nastupom:
– Drago mi je što se suradnja s Ilindenom nastavlja. Za program Dana makedonske kulture pripremam nekoliko tradicionalnih makedonskih skladbi koje ću izvesti na gitari i arapskoj lutnji i zadovoljstvo mi je što mogu dati svoj doprinos ovoj manifestaciji i što nastavljamo njegovati suradnju i prijateljstvo, kaže Majstorović.

Fotografkinja Gordana Kvajo, rođena Riječanka čiji je otac Hrvat s otoka Krka, a majka Makedonka iz Ohrida, svoju ljubav prema Makedoniji uvijek rado vraća članstvom i aktivnim radom u MKD-u Ilinden, ovoga puta samostalnom izložbom fotografija:
– Moram reći kako mi je izuzetno drago što će moja izložba koja je prošle godine bila postavljena u Skopju biti otvorena i u Rijeci i to u prekrasnom prostoru Exporta. To mi je zaista posebna čast i zadovoljstvo budući da je Export tijekom ove godine postao jedan kulturni centar grada Rijeke, kaže Kvajo, koja na izložbi crno-bijelih fotografija tematizira – čovjeka u prostoru. Izložena zbirka fotografija, koje su nastale u kontinuitetu jednoga ili više desetljeća, iznenađuju obiljem izričaja putem objektiva kojim Kvajo bilježi trenutke koje život donosi.

U suradnji s Ilindenom svake se godine u sklopu ove njihove tradicionalne manifestacije organizira i Festival književnosti „Dani prijatelja knjige“ na kojem se predstavljaju književnici iz cijelog svijeta.
– Vjerujem kako nam suradnja s Makedonskim kulturnim društvom u tom kontekstu omogućuje da kroz kulturu još bolje upoznajemo jedni druge i smatram da je to veliko bogatstvo, a svakako i zadovoljstvo, naglasio je predsjednik Hrvatskog književnog društva u Rijeci Valerio Orlić.

Iz Ilindena ističu kako su ponosni što žive i rade u multikulturalnom gradu – Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, a svoje Dane makedonske kulture nastavljaju u prosincu u prostorima MKD-a Ilinden, u Matačićevoj ulici pored kazališta Ivana pl. Zajca. Publiku očekuje Revija makedonskog filma „Kinoteka Makedonije“ (4.12. u 18.00 sati), zatim cjelovečernji koncert pjevačke i glazbene skupine MKD-a Ilinden „Večer makedonske pjesme“ (18.12. u 20.00 sati) te kulturna manifestacija za najmlađe članove „Detska radost“ (19.12.).

Događanje je organizirano uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se posjetitelji pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.