U Trsatskom svetištu, ispred bazilike Majke Božje Trsatske, svečano je otkriven kip sv. Majke Tereze.

Kip je blagoslovio don Lush Gjergji, generalni vikar Prizrensko-prištinske biskupije, a uz pristustvo mnoštvo vjernika i nazočnosti uzvanika iz Hrvatske i Kosova, Albanije i Makedonije otkrili su ga Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednice Hrvatske na toj svečanosti, te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Kip je postavjen na inicijativu Zajednice Albanaca Primorsko-goranske županije, auz podršku Riječke nadbiskupije, Trsatskog svetišta, vijeća albanske manjine u PGŽ-u te Rijeci i Crikvenici te pod pokroviteljskom saborske zastupnice Lekaj Prljaskaj, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Kip koji prikazuje Majku Terezu u molitvenom stavu rad je umjetnika iz Prištine, Gezima Muriqija, čije je idejno rješenje izabrano na javnom natječaju. Spomenik je visok 161 cm, a postolje, na kojem je ime svetice napisano na hrvatskom, albanskom i engleskom jeziku, napravio je Fehim Hyseni iz Crikvenice.

Kip se nalazi u neposrednoj blizini kipa sv. Ivana Pavla II. i ovime se u Trsatskom svetištu zaokružuje proslava 15. obljetnice pohoda sv. Ivana Pavla II. Rijeci te 30. godišnjice posjeta Majke Tereze Trsatskom svetištu. Tijekom svete mise riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić istaknuje kako je primjer sv. Majke Terezije poziv da prihvaćamo jedni druge u različitostima i  budemo velikodušniji, dok je trsatski gvardijan fra Bernard Barbarić uputio zahvale svima koji su pomogli u postavljanju spomenika ovoj „velikoj ženi malena stasa, koja nije privlačila izvana, već je privlačila srcem“.

„U temelje života našeg grada, kroz stoljeća njegova rasta i razvoja utkana je multikulturalnost, multietičnost i međuregilijska tolerancija. Siguran sam da je tu riječku otvorenost osjetila i Majka Tereza. Značenje njezina boravka u Rijeci, kao osobe koja promiče temeljne ljudske moralne vrijednosti, toleranciju, razumijevanje i ekumenizam, tim je veće,“ kazao je riječki gradonačelnik Obersnel, dok je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić istaknula kako će kip svetice koja je cijeli svoj život posvetila ljudima u potrebi odsada biti dobrodošlica u Rijeku i na Trsat svim hodočasnicima, turistima i prolaznicima.

Saborska zastupnica Lekaj Prljaskaj podsjetila je kako je iste godine kad je Majka Tereza posjetila Rijeku i Trsatsko svetište započeo pontifikat Ivana Pavla II. Ovu skromnu albansku nobelovku i papu povezivalo je prijateljstvo i velika pobožnost prema Majci Božjoj, stoga, kazala je Lekaj Prljaskaj, postavljanje kipa  Majke Tereze u neposrednoj blizini spomenika Trsatskog hodočasnika Ivana Pavla II. nosi veliku simboliku.
„Kao što je u prošlosti poštovanje prema Djevici Mariji spajalo albanski narod neovisno o religijskoj pripadnosti, tako i danas poštovanje prema Majci Terezi, kao simbolu dobrote, mira, iskrenosti i ljubavi, povezuje čitav albanski narod sa svim narodima svijeta, pa tako i s hrvatskim narodom,“ kazala je Lekaj Prljaskaj.

Svečanosti su prisustovali i pomoćnik ministra vanjskih poslova Kosova Anton Berisha u ime Vlade Kosova, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli te izaslanica predsjednica hrvatske Vlade i hrvatskog sabora Majda Burić.

Otkrivanju spomenika prethodila je svečana misa koju je u, ispunjenoj trsatskoj crkvi, djelomice i na albanskom jeziku, predvodio don Gjergji, zatim štovanje svetičinih relikvija, dok je dan uoči postavljanja spomenika u Gradskoj vijećnici održana akademija u čast Majci Terezi.