U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u subotu je održan “Koncert prijateljstva” gradova Rijeke i Neussa.

Nastupili su zborovi Schola Cantorum Rijeka pod ravnanjem zborovođe Ingrid Haller i Komorni zbor Capella Quirina Neuss pod ravnanjem zborovođe Joachim Neugar), koje će na orguljama pratio Ivan Bošnjak.

Koncert prijateljstva gradova Rijeke i NeussaKoncert je otvorio njemački zbor, izvodeći djela Bena Ponniaha, Fernarda Lalouxa, Knuta Nytedta i drugih. U drugom dijelu programas sa zborom Schola Cantorum izveli su duhovno djelo Antonia Vivaldija „Gloria“.

Koncertu su prisustovali gradonačelnik Neussa Reiner Breuer s delegacijom Grada Neussa, delegacija Grada Rijeke i riječki nadbiskup Mate Uzinić sa suradnicima. Nakon koncerta izražena je obostrana želja za daljnjim nastavkom suradnje zborova iz Rijeke i Neussa.

Koncert prijateljstva gradova Rijeke i NeussaPrijateljska suradnja Rijeke i Neussa uspostavljena je prije 40-ak godina posredstvom Sestara Presvetog Srca Isusova čije je sjedište u Rijeci, u Samostanu na Drenovi, a u Neussu su više od 40 godina vodile Dom za starije i nemoćne. Ugovor o združivanju gradova, prijateljstvu i suradnji potpisan je 1990. godine u Neussu i Rijeci. Tijekom svih tih godina ova su dva grada ostvarila brojne suradnje u područjima obrazovanja, kulture i sporta.