U Tehnički centar mladih stigla je jedna bespilotna letjelica, čija je prezentacija održana 30. listopada u prostorijama Zajednice tehničke kulture Rijeka. Dron “DJI Spark”, koji će omogućiti realizaciju novih programa za riječke školarce, Centru su donirali Savez inovatora PGŽ Rijeka i tvrtka “IB informacijske tehnologije” iz Ogulina.

Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji sa suradnicima Tehničkog centra mladih, pokrenut će testna predstavljanja i prezentacije novog drona u osnovnim i srednjim školama s ciljem animiranja učenika za uključenje u edukativne radionice sigurnog letenja dronom. Tako će se svi zainteresirani polaznici vrlo skoro moći uključiti u teorijske, ali i praktične radionice, na kojima će savladati sigurno letenje bespilotnim letjelicama. Osim za edukaciju mladih, dron se planira koristiti i za snimanja raznih događanja i manifestacija, poput događanja u okviru EPK 2020, najavio je Silvano Skočaj iz ZTK Rijeka.

Zajednica tehničke kulture Rijeka osigurala je teorijsku i praktičnu obuku sigurnog letenja bespilotnim letjelicama za grupu mladih polaznika edukacije. Teorijsku obuku poznavanja propisa, pravila i zahtjeva letenja vodio je Miljenko Šeb, dugogodišnji nastavnik letenja iz Zrakoplovnog društva Krila Kvarnera, dok je voditelj aktivnosti praktične vježbe, Ranko Frka, stručnjak za letenje i snimanje bespilotnim letjelicama, prezentirao polaznicima obuke načine sigurnog rada s dronom.

– Novom opremom i troje obučenih stručnih suradnika za letenje bespilotnim letjelicama, Zajednica tehničke kulture Rijeka činit će jezgru stvaranja cijelog niza novih projekta iz područja novih tehnologija, najavljuje Silvano Skočaj.

Dodaje da Tehnički centar mladih čini najbolje opremljenu modelarsku radionicu u Rijeci, kroz koju tijekom godine prođe više od 1.400 učenika

– S obzirom na zacrtane ciljeve, a to su razvijanje praktičnog kreativnog izraza, stjecanje pozitivnog odnosa prema praktičnom radu mladih te širenje spoznaje o primjeni i oblikovanju različitih materijala nužna su ulaganja u nove tehnologije i zato su svi donatori dobro došli, dodaje Skočaj.