Uzimajući u obzir povoljnu epidemiološku situaciju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo predložio je prilagodbe u radu dječjih vrtića i škola.

Najvažniji dio novih preporuka i uputa odnosi se na činjenicu da su da, kada dovodi i odvodi dijete roditelj/staratelj ili druga osoba u pratnji djeteta može ući u dječji vrtić. Roditelj ili druga osoba u pratnji dovodi dijete do garderobe pred prostorijom u kojoj dijete boravi. Roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta ulazi u vrtić na način da održava razmak od najmanje 1,5 m u odnosu na sve druge osobe, dezinficira ruke na ulazu, te izbjegava zadržavanje i grupiranje u vrtiću/ustanovi. Međusobni razmak ne trebaju držati osobe iz istog kućanstva. U pratnji djeteta uvijek je samo jedna odrasla osoba. Preporuča se da roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta u ustanovi nosi masku kada god je moguće.

Prednost se daje pranju ruku tekućom vodom i sapunom. Dezinficijense ne koriste djeca predškolske dobi, a niti djeca školske dobi ako imaju promjene na koži ruku ili ako dezinficijens izaziva nelagodu kod djece. Također, upotrebu dezinficijensa kod djece školske dobi svakako treba ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu te se nikako ne treba primijeniti više od 2-3 puta dnevno.

Sva didaktička oprema i igračke može se koristi na otvoren i zatvorenom kao što je bilo uobičajeno prije epidemije.

Roditelji mogu svaki dan donositi i odnositi u dječji vrtić ruksak s opremom, kao što i učenik može svaki dan donositi školsku torbu u školu.

Provjetravanje objekta vikendom i u neradne dana nije potrebno.

Dodatne upute se naslanjaju na dosadašnje upute Hrvatskg zavoda za javno zdravstvo: