Tijekom proteklih mjeseci učenici Osnovne škole Ivana Zajca u sklopu izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje, pod vodstvom profesorica Barbare Skočilić i Koraljke Mahulja-Pejčić, osmislili su i proveli akciju naziva Učeničko srce za šapice.

Učenici su se u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja upoznali s temom kućnih ljubimaca, obvezama i odgovornostima njihovih vlasnika, ali i tužnom činjenicom da neki ljudi, nažalost, nisu odgovorni vlasnici te da ne brinu o svojim ljubimcima na primjeren način, a neki ih čak napuštaju ili zlostavljaju.

Iskazujući veliki interes za temu, učenici su u goste pozvali članicu Društva za zaštitu životinja Rijeka koja im je predstavila rad azila za pse, opisala kako psi u azilu provode svoje vrijeme te prikazala važnost volonterki i volontera koji im u azilu nesebično pružaju ljubav kako bi im svaki dan bio što ugodniji. Tijekom susreta učenici su zaključili kako svaka životinja ima pravo na primjerenu brigu i ljubav. Učenici su imali puno pitanja te su, potaknuti pričama iz azila, odlučili pokrenuti vlastitu humanitarnu akciju naziva Učeničko srce za šapice. Pozvali su sve učenike, učitelje i roditelje da im se pridruže i pomognu u prikupljanju hrane, deka i posuda za hranu za azil.

Akcija Učeničko srce za šapice uspješno je završila 18. prosinca 2019. godine – prikupljeno je puno hrane, deka, igračaka i posuda za hranu koje su donirali azilu za pse Društva za zaštitu životinja Rijeka. Osim navedenog, prikupljena su i novčana sredstva namijenjena za veterinarske usluge. Također, po završetku akcije, učenici su uputili zahvalu volonterkama i volonterima azila koji nesebično izdvajaju svoje slobodno vrijeme i životinjama pružaju ljubav i pažnju.

Učenici Građanskog odgoja i obrazovanja iz OŠ Ivana Zajca još su jednom pokazali veliko srce, postavši glasom napuštenih i zanemarenih životinja.