U Salonu Grada Rijeke primljeni su učenici i nastavnici Realne škole Neuss-Holzheim koji ovih dana borave u Opatiji.

Dvadeset osam učenica i učenika te osam nastavnika iz prijateljskog grada Neussa u Njemačkoj u jednotjednom su posjetu Kvarneru i OŠ Kozala, gdje zajedno s riječkim učenicima uče o sigurnosti prilikom korištenja pametnih telefona na projektu „Moj mobitel“, a ovom su prilikom posjetili prostorije Gradske uprave.

Učenici iz Neussa posjetili RijekuGoste su dočekali i pozdravili pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Renato Kostović, savjetnica Odjela za odgoj i školstvo Tea Mičić, ravnateljica OŠ „Kozala“ Kim Anić te trener za mlađe dobne kategorije ŽRK „Zamet“  Edo Šmit, čija je ekipa rukometašica osvojila prvo mjesto na Međunarodnom turniru Quirinus Cup 2018, održanom u Neussu u svibnju ove godine.

Ravnatelj škole Wolfgang Spangerberger zahvalio se Gradu Rijeci na još jednom ugošćavanju, ističući kako je ovo već šesnaesta godina kako generacije učenika iz Neussa dolaze u Rijeku te se ponadao da će posjete u budućnosti biti i učestalije.

Učenici iz Neussa ukratko su predstavili projekt „Moj mobitel“ u sklopu kojeg zajedno s učenicima OŠ Kozala sudjeluju u programima u području kulture, jezika, povijesti i tjelovježbe uz druženje, komunikaciju i razmjenu iskustva.

Također, najavljen je i posjet učenika OŠ Kozala Neussu, gdje će zajedno s učenicima Realne škole Neuss-Holzheim sudjelovati u još jednom projektu, ovog puta na temu zdrave prehrane.

Prijateljstvo Rijeke i Neussa formalno traje od 1990. godine, dok je ono neformalno duže od 40 godina te uključuje suradnju u raznim područjima kao što su funkcioniranje grada, zdravstvo i socijalna skrb te kultura.