U Salonu Grada Rijeke primljeni su učenici i nastavnici Realne škole Neuss-Holzheim koji ovih dana borave u Rijeci.

Grupa od trideset pet djece i nastavnika iz prijateljskog grada Neussa u Njemačkoj u jednotjednom su posjetu Kvarneru i OŠ Kozala, gdje zajedno s ovdašnjim učenicima u organiziranom programu radionica, izleta i druženja uče o luci. Goste iz Neussa dočekali su i pozdravili pročelnik gradskog Odjela za sport i tehničku kulturu Renato Kostović, Marina Peranić Ševeljević iz gradskog Odjela za odgoj i školstvo te ravnateljica OŠ Kozala Kim Anić. Tijekom prijema, Kostović je mladim turistima ukratko predstavio Rijeku, njenu luku te nadolazeći kulturni projekt Rijeka 2020 –  Europska prijestolnica kulture, uputivši pozive za posjetu našem gradu i dogodine. Ravnatelj škole Neuss-Holzheim Wolfgang Spangerberger zahvalio se Gradu Rijeci na prijemu te istaknuo kako je skupina jučer posjetila dio riječke luke pri čemu ih se posebno dojmio brod Kraljica mora.

Učenici su danas posjetili i Srednju pomorsku školu u Bakru, a kako bi bolje upoznali Rijeku, otići će i u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja te razgledati njihovu pomorsku zbirku. Također, tijekom prijema najavljen je i posjet učenika OŠ Kozala Neussu u listopadu, a navedeno je i redovito sudjelovanje rukometaša RK Zamet i OŠ Kozala, koji se svake godine u Neussu uspješno natječu na Međunarodnom rukometnom turniru Quirinus Cup.

Prijateljstvo Rijeke i Neussa, riječne luke na Rajni, formalno traje od 1990. godine, dok je ono neformalno duže od 40 godina te uključuje suradnju u raznim područjima kao što su funkcioniranje grada, zdravstvo i socijalna skrb te kultura.

Skip to content