U sklopu predmeta Građanski odgoj i obrazovanje učenici OŠ Dolac bavili su se problematikom invazivne vrste stabla pajasena na području Rijeke, stoga su htjeli gradonačelnika i njegove suradnice upoznati o tome što su otkrili i na čemu su radili.

Susretu održanom u Salonu Grada Rijeke nazočile su pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg, pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Maja Malnar te suradnice iz nadležnih upravnih odjela, Ivana Parac i Nives Stošić.
Učenici Tiara, Saša, Lola, Albert, Matia, Matteo i Leon s učiteljicom Barbarom Fatur Juretić upoznali su gradonačelnika i njegove suradnice s vrstom Žljezdasti pajasen, nazvanom još i rajsko stablo, kiselo drvo, rusovina, božje drvo, jelš, smrdelj, pajasen; lat. Ailanthus altissima. Ova invazivna vrsta porijeklom je iz sjeverne Kine, a u Europu je uvezena 1751. godine i smatra se agresivnom i opasnom jer pogubno djeluje na domaću floru, zbog toksina iz listova i izlučevina korijena koje otežavaju rast brojnim drugim biljnim vrstama. Danas je raširen po svim kontinentima osim Antarktike, a ima ga i na jadranskim otocima.

Prošle su se godine učenici 7. razreda OŠ-SE Dolac obratili e-mailom Upravnom odjelu za komunalni sustav i promet te ih izvijestili kako se u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja bave temom invazivnih vrsta, posebno pajasenom. Razgovarali su sa stručnjacima ovog područja iz MINGOR-a, te imali i radionicu o ovoj temi i sudjelovali u BIOBLITZ-u 2023. Također su upoznali građane grada Rijeke s ovim problemom.

Pajasen - Izvor Wiki author, Karduelis, English Wikipedia project

Pajasen su pronašli na području cijele Rijeke: Pećine, Brajda, Brajdica, Škurinje, Drenova, Zamet, Turnić, Sveti Nikola, Kantrida, Vežica. U dvorištu njihove škole nema pajasena, ali blizu garaže Zagrad te na parkiralištu Gomila i u okolici ima nekoliko stabala. Pisali su i kako ih ima u krugu vrtića. Pozvali su i na sudjelovanje u kampanji. Htjeli su saznati kako se Grad Rijeka bori protiv ove invazivne vrste i žele prisustvovati njegovu uklanjanju. Učenici su već prisustvovali uklanjanju pajasena kod vrtića Belveder.

Uklanjanje pajasena kod vrtića Belveder

Budući da nije striktno propisana obveza uklanjanja istog kao jednu od brojnih invazivnih vrsta učenici su pitali može li Grad utjecati na sugrađane da se propiše obaveza uklanjanja pajasena.

Pročelnica Maja Malnar je odgovorila kako se uklanjanje stabala pajasena na prostoru grada obavlja u sklopu radova na održavanju i uređenju javnih zelenih površina. To podrazumijeva da se prilikom orezivanja i uređenja okoliša stambenih zgrada, gradskog parka, linijskog zelenila ili neuređenog prostora stablo mehanički ukloni, tj. ovisno o veličini deblo ispili ili samo poreže, a korijen iskopa. Ukoliko dođe do pojave mladica tzv. izboja, isti se tretiraju kemijskim putem, a kad požute pokose.
U nadležnosti Grada Rijeke je obavljanje radova na površinama u vlasništvu Grada u okviru sredstava odobrenih Programom i planom za tekuću godinu, a između ostalog obuhvaćaju zahvate kao što su: košnja trave, orezivanje grmova i stabala, okopavanje, plijevljenje korova, uklanjanje suhih, bolesnih i opasnih stabala, sadnja ukrasnih grmova, živice i stabala, te sezonskog cvijeća na cvjetnim gredicama, zalijevanje mladih nasada u sušnom periodu kao i čišćenje dječjih igrališta i ostalih pošljunčanih staza. Stoga se sredstva moraju racionalno rasporediti kako bi se obuhvatilo gradske parkove, okoliše u stambenim naseljima, drvorede, cvjetne gredice, ukrasne vaze i sl.

Briga o uklanjanju stranih i invazivnih vrsta kao što je to pajasen obavlja se na način da se stablo ukloni, a drvenaste ili zeljaste mladice tzv. izboje poreže prilikom košnje.
Tijekom razgovora spomenuti su primjeri suzbijanja pajasena sredstvima EU namijenjenim borbi protiv invazivnih vrsta iz programa LIFE projekt LIFE CONTRA Ailanthus za područje Šibensko – kninske i Dubrovačko- neretvanske županije, gdje će se do 2025. provesti sveobuhvatne mjere suzbijanja Ailanthusa.
Kako je na primjeru sličnih postupaka koji su već provedeni stečeno određeno iskustvo, Grad ima u planu ukloniti stablo pajasena koje raste u dvorištu dječjeg vrtića Belveder (Uspon Irene Tomee’ k.br. 6). Zahvat će biti podijeljen u dva dijela. Najprije će se u koru debla injektirati herbicid koji će onemogućiti listanje stabla tj. pospješiti njegovo odumiranje. Nakon nekog vremena kada se utvrdi da se stablo osušilo prići će se njegovom uklanjanju. Učenike OŠ Dolac će se obavijestiti o vremenu izvođenja kako bi mogli biti prisutni, a od strane Grada pozvani su i da dostave već utvrđene lokacije stabala pajasena, kako bi stručne službe mogle brže i lakše pristupiti njihovu uklanjanju.