Predstavnici Grada Rijeke održali su prijam za seniore i učenike iz prijateljskog njemačkog grada Neussa, s kojim Rijeka od 1990. godine njeguje prijateljsku suradnju.

Goste iz Njemačke primili su pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj te pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Vera Begić Blečić.

Poželjevši dobrodošlicu gostima iz prijateljskog grada Neussa, predstavnice Grada podsjetile su kako Rijeka i Neuss njeguju dugogodišnju suradnju na mnogim područjima, pa su tako već postala tradicionalna razmjena učenika osnovnih škola i zajednički rad na mnogim programima. Između ostaloga, riječki osnovnoškolci već godinama Quirinus Cup, na kojem su prošle godine sudjelovale i članice Ženskog rukometnog kluba Zamet.

Pročelnica Mušković, koja je protekle godine po prvi posjetila Neuss, istaknula je kako se posebno oduševila posjetom hospiciju i ustanovi za dementne osobe, izražavajući nadu kako se dosadašnja vrlo uspješna suradnja između dva prijateljska grada može prošiti i na projekte u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Na primanju u Gradskoj vijećnici gostima će biti predstavljena Rijeka kao turistička destinacija i Europska prijestolnica kulture 2020, projekta u okviru kojeg bi se također mogla poboljšati suradnja Rijeke i Neussa.

Jedan dio gostiju iz Neussa čine članovi udruge „Freundeskreis Städtepartnerschaft Neuss & Rijeka“ koji podupiru prijateljske odnose Neussa i Rijeke. Na čelu te udruge je svećenik mons. Jochen Koenig, dobitnik Zlatne plakete Grada Rijeke 2008. godine za posebno zalaganje u zbližavanju građana svih generacija obaju gradova te za iznimne napore uložene u organizaciju humanitarne pomoći iz Neussa za Rijeku i Hrvatsku tijekom Domovinskoga rata i poslije.

Drugu grupu čine učenici i nastavnici Realne škole Neuss-Holzheim, koji svake godine u ovo vrijeme dolaze u Rijeku. Vodi ih Wolfgang Spangenberger, ravnatelj škole i sportski djelatnik, jedan od organizatora Međunarodnog rukometnog turnira Quirinus Cup, na kojemu već godinama sudjeluju i rukometaši iz riječkih osnovnih škola. Zajedno s učenicima OŠ Kozala učenici Realne škole Neuss-Holzheim ostvaruju programe u kulturi, sportu, lingvistici, a ove godine će to biti i u području istraživanja i zaštite mora – s učenicima OŠ Kozala posjetit će u petak Plavi svijet – institut za istraživanje i zaštitu mora u Velom Lošinju.

Tijekom dana gosti su imali priliku u pratnji turističkog vodiča posjetiti uži centar grada, a potom je u Katedrali sv. Vida nastupio orguljaš iz Neussa, Hansgeorg Marzinkowski, koji je na orguljama izveo djela Bacha, Händela, Karg-Elerta te nekoliko suvremenih meditacija.