U srijedu, 13. rujna 2017. godine u Salonu Grada Rijeke, Korzo 16/I. kat u 14.30 sati bit će organiziran prijam za seniore i učenike iz prijateljskog njemačkog grada Neussa, s kojim Rijeka od 1990. godine njeguje prijateljsku suradnju.

Goste iz Njemačke primit će Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo te Vera Begić Blečić, pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu.

Jedan dio gostiju iz Neussa čine članovi udruge „Freundeskreis Städtepartnerschaft Neuss & Rijeka“ koji podupiru prijateljske odnose Neussa i Rijeke. Na čelu te udruge je svećenik mons. Jochen Koenig, dobitnik Zlatne plakete Grada Rijeke 2008. godine za posebno zalaganje u zbližavanju građana svih generacija obaju gradova te za iznimne napore uložene u organizaciju humanitarne pomoći iz Neussa za Rijeku i Hrvatsku tijekom Domovinskoga rata i poslije.
Drugu grupu čine učenici i nastavnici Realne škole Neuss-Holzheim, koji svake godine u ovo vrijeme dolaze u Rijeku. Vodi ih Wolfgang Spangenberger, ravnatelj škole i sportski djelatnik, jedan od organizatora Međunarodnog rukometnog turnira Quirinus Cup, na kojemu već godinama sudjeluju i rukometaši iz riječkih osnovnih škola. Zajedno s učenicima OŠ Kozala učenici Realne škole Neuss-Holzheim ostvaruju programe u kulturi, sportu, lingvistici, a ove godine će to biti i u području istraživanja i zaštite mora – s učenicima OŠ Kozala posjetit će tijekom jednog dana njihova boravka u našemu kraju Plavi svijet – institut za istraživanje i zaštitu mora u Velom Lošinju.
Turistička zajednica grada Rijeke angažirat će vodiča koji će goste iz Neussa u vremenu od 10.30 do 11.30 sati provesti po užem centru grada, a na primanju u Gradskoj vijećnici gostima će biti predstavljena Rijeka kao turistička destinacija i Europska prijestolnica kulture 2020.
Od 13.15 do 14.00 sati u Katedrali sv. Vida održat će se koncert na kojem će nastupiti orguljaš iz Neussa, Hansgeorg Marzinkowski, koji će na orguljama izvesti djela Bacha, Händela, Karg-Elerta te nekoliko suvremenih meditacija.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Lea Stoiljković Medved