U Osnovnoj školi “Nikola Tesla” održana je svečana dodjela nagrada za najuspješnije likovne i literarne radove učenika riječkog osnovnih škola na temu vatrogastva i zaštite od požara. Mališanima u pratnji mentora priznanja su uručili zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Miroslav Matešić i pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Mladen Vukelić.

Riječ je o likovnim i literarnim radovima za koje je Natječaj u osnovnim školama bio raspisan od 31. ožujka do 25. travnja ove godine, a radove je procjenjivalo stručno povjerenstvo što ga je imenovao Odjel za odgoj i školstvo Grada Rijeke. Cilj ovog  devetog po redu Natječaja je poticanje stvaralaštva, popularizacija vatrogastva i širenje svijesti o zaštiti od požara kod učenika osnovnih škola.

Ove godine na natječaj se odazvalo 17 škola iz Grada Rijeke. Ukupno su prispjela 83 rada, i to: 50 likovnih i 33 literarna.

Za najbolje radove nagrađeni su sljedeći učenici:

LITERARNI RADOVI

 • NAGRAĐENI UČENICI  NIŽIH RAZREDA1. nagrada – Jakov Mišković, 3. razred, OŠ “Trsat” – „Vatrogasci“, mentorica: Nina Kamenski
  2. nagrada – Dejana Koljanin, 1. razred, OŠ “Škurinje” –  „Kakva je vatra?“, mentorica: Željka Božić
  3. nagrada – Val Krešić, 3. razred, OŠ-SE “San Nicolo” –  „Il pompiere Michele“, mentorica: Tašana Bobanović
 • NAGRAĐENI UČENICI  VIŠIH RAZREDA

  1. nagrada – Ana Mihaljević, 7. razred, OŠ Vežica  – „Ja sam Marko“, mentorica: Ester Acinger
  2. nagrada – Patricia Makar, 5. razred, OŠ „Vladimir Gortan“ – „Biti vatrogasac“, mentorica: Ljiljana Jurman
  3. nagrada – Stella Denona, 5. razred, OŠ „Eugen Kumičić“ – „Kako je biti vatrogasac“, mentorica: Vesna Grginović – Karaić.

LIKOVNI RADOVI

 • NAGRAĐENI UČENICI  NIŽIH RAZREDA

  1. nagrada – Luka Jemrić, 4. razred, OŠ “Nikola Tesla”, mentorica Svetlana Brnabić
  2. nagrada – Maja Pogač, 2. razred, OŠ “Srdoči”, mentorica Gordana Vukić
  3. nagrada – Ivan Skračić, 1. razred, Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić”, mentorica Ivana Oštarić
 • NAGRAĐENI UČENICI  VIŠIH RAZREDA1. nagrada – Ena  Milih, 8. razred OŠ “Nikola Tesla”, mentor Ivan Mrakovčić
  2. nagrada – Filip Jurić, 6. razred OŠ “Nikola Tesla”, mentor Ivan Mrakovčić
  3. nagrada – Tihana Mužak, 8. razred, Centar za odgoj i obrazovanje, mentor Hari  Vidović.

Nagrađeni učenici dobili su poklon bonove u vrijednosti od 600 kuna za prvu, 400 kuna za drugu i 300 kuna za treću nagradu. Na Svečanosti su prigodnim poklonima nagrađeni i učitelji – mentori nagrađenih učenika.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić čestitao je svima koji su sudjelovali u ovoj inicijativi, ponajviše djeci  te se zahvalio vatrogascima što su odabrali ovako plemenito zanimanje.

Grad Rijeka će i dalje podržavati ovakve akcije jer nam je sigurnost naših građana daleko najvažnija

Miroslav Matešić

Svečanosti su također prisustvovali Hinko Mance, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, i Stjepan Brljak, predsjednik Gradske vatrogasne zajednice Rijeka.

„Preventiva, odnosno sprječavanje nastanka požara najučinkovitiji su u borbi protiv požara, a učiti kako spriječiti požar potrebno je od malih nogu“, naglasio je zapovjednik Mance.

Zbog toga je Gradsko vatrogasno društvo Rijeka pokrenulo u osnovnim školama Grada Rijeke prije devet godina natječaj za najbolje likovne i literarne radove na temu vatrogastva i zaštite od požara.

“Ukoliko ovim našim potezom spriječimo bar jedan požar, postigli smo cilj. Nadamo se da će se učenici osnovnih škola uključiti se u rad vatrogasne mladeži te jednog dana postati pravi vatrogasci“, rekao je Stjepan Brljak.

Vatrogastvo i zaštita od požara ima dugu tradiciju u Gradu Rijeci. Već 1802. godine donesen je pravilnik o zaštiti od požara za slobodnu luku Rijeka, a 1863. osnovan je Gradski vatrogasni zbor, prva organizirana vatrogasna postrojba u Hrvatskoj. Godine 1899. osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak koje se kroz svoju bogatu povijest dokazalo uspješnim radom na području vatrogasne preventive, zaštite od požara, rada s vatrogasnom mladeži, ali i dodatnim opremanjem operativne jedinice. Tijekom devedesetih godina Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak uspostavilo je i vrlo dobru suradnju s osnovnim školama pridajući veliku pažnju radu s mladeži. Danas društvo broji 107 članova, od čega je 47 članova mladeži.