U Osnovnoj školi Nikola Tesla, ovogodišnjem domaćinu manifestacije Team work days 2024. učeničke zadruge iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije predstavile su svoje radove koje su posjetitelji mogli i kupiti  i time potaknuti razvoj poduzetništva kod djece i mladih što je i jedan od ciljeva manifestacije.

Na ovogodišnjoj 23. županijskoj Smotri učeničkih radova sudjeluje 48 učeničkih zadruga, a u programu sudjeluje oko 250  učenika i njihovih mentora. Organizator manifestacije je Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji s Hrvatskim savezom učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije, a pokrovitelji su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Sudionike su pozdravili gradonačelnik Marko Filipović, Suzana Badurina iz Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera-Mrakovčić, Boris Caput iz Zajednice tehničke kulture Rijeka i predsjednica podružnice Hrvatskog saveza učeničkih zadruga za Primorsko-goransku županiju Silvana Šebalj Mačkić.

„Ova manifestacija značajna je za djecu iz mlade jer im pruža priliku da razvijaju radne navike i poduzetničke vještine, ali i odgovornost, inovativnost, kreativnost, te samostalnost, a ujedno i potrebu za suradnjom i timskim radom. Sve su to, iznimno važne sastavnice stvaralačkog, ali i odgovornog odnosa prema radu. To su važne životne vještine, koje je jako bitno poticati od malih nogu, jer upravo one čine uspješnog i kvalitetnog čovjeka“, rekao je Filipović.

Projektom Team work days želi se pojačati inovacijski impuls mladih na polju izobrazbe i pripreme mladih za njihov ulazak na tržište rada i poduzetništva. Ovakvim okupljanjem, prezentacijom najboljih i predstavljanjem zadruga, slijede se primjeri dobre prakse koje se njeguju i u europskim zemljama. U cilju animiranja mladih, prezentacije stvaralaštva i tehničke kulture, projekt Team work days učiniti će napore mladih vidljivima, a time poduprijeti važnu ulogu za stjecanje iskustava u kojem učenici razvijaju vlastite vrijednosti, te se pripremaju za svijet rada i svoja prva poduzetnička iskustva. Temelj učeničkog zadrugarstva jest timski rad učenika koji ima tendenciju zajednički rad usmjeriti ostvarenju zajedničkog cilja te potencijal za stvaranje dodatnih gospodarskih i društvenih vrijednosti.