U Učeničkom domu „Podmurvice“ Rijeka otvoren je Multisenzorički vrt nastao kao rezultat suradnje s profesorom krajobrazne arhitekture Sveučilišta Washington Danielom Winterbottomom te njegovim studentima. Projekt je ostvaren pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije.

Učenički dom „Podmurvice“ Rijeka već dugi niz godina u svom odgojno-obrazovnom radu promiče načela ekološkog odgoja i obrazovanja. U suradnji s profesorom i krajobraznim arhitektom Danielom Winterbottomom te studentima sa Sveučilišta Washington u Seattleu, u Domu je 2009. godine nastao prvi Multifunkcionalni vrt s terapijskim djelovanjem za srednjoškolce u Hrvatskoj. Suradnja se obnovila u rujnu ove godine kroz projekt uređenja zapuštenog dijela Učeničkog doma Podmurvice i oblikovanje Multisenzoričkog vrta.

Projekt je ostvaren pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke te Riječke nadbiskupije, a zaslužni za njegovo ostvarenje, uz brojne donatore bez kojih realizacija ovog projekta ne bi bila moguća, su i partneri: Sveučilište u Rijeci, Komunalno društvo Čistoća, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, Društvo tjelesnih invalida grada Rijeke, Dječji vrtić Rijeka – Dječji vrtić Podmurvice i Mjesni odbor Podmurvice.

Multisenzorički vrt poticajan je prostor za rekreaciju, relaksaciju i rehabilitaciju učenika i djelatnika Učeničkog doma “Podmurvice” Rijeka, ali i svih građana grada Rijeke, posebice pripadnika socijalno isključenih skupina. Ciljevi projekta su, osim osiguravanja prostora za relaksaciju, rekreaciju i edukaciju, upravo integracija socijalno isključenih skupina u društvo i ostvarivanje visoke razine povezanosti s lokalnom zajednicom kroz partnerstvo s udrugama civilnog društva i javnim ustanovama.

Ovim projektom unaprijeđena je kvaliteta života lokalne zajednice i razvijeni novi modeli odgojno-obrazovnog rada, poručila je ravnateljica Učeničkog doma „Podmurvice“ Rijeka Ljiljana Kencel.

Uz ravnateljicu Kencel, djelatnike i učenike Doma, otvorenju Vrta nazočili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, profesor i krajobrazni arhitekt Sveučilišta Washington u Seattleu Daniel Winterbottom, koordinator studenata Luka Jelušić i župnik Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije mons. Sanjin Francetić.

“U Učeničkom domu Podmurvice postoji paradigma nenasilja, tolerancije i humanosti koju čine i neprestano pothranjuju učenici, nastavnici i ravnateljica te njihovi prijatelji i kolege iz dalekog Seattlea, kojima ovom prilikom zahvaljujem im na trudu, vremenu i dobroj volji da se svojom kreativnošću priključe ovakvom jednom projektu u našem gradu”, poručio je zamjenik gradonačelnika Rijeke Filipović.

(A.S.)