S ciljem omogućavanja bolje pristupačnosti zgradama za slijepe, slabovidne i osobe smanjene pokretljivosti, udruga „I djeci s ljubavlju“ nastavlja s projektom „Želimo vježbati vid“.

Podizanje svijesti i edukacija građana ključni su za senzibiliziranje javnosti o važnosti vida, posebno kada je riječ o problemima potrebitih osoba. Za njihovo lakše snalaženje prostoru, udruga apelira da se izrađivači  rhitektonsko planske dokumentacije pridržavaju konkretnih mjera za izgradnju kvalitetnih rješenja koje su propisane Zakonom o gradnji RH.

Predsjednica udruge Livia Mjeda istaknula je da se projekti i natječaji za bolju pristupačnost i uporabu građevina osobama smanjene pokretljivosti tek počinju intenzivirati te se nada da će u sve više javnih, stambenih i poslovnih prostora raditi na prilagođavanju svojih objekata ovoj populaciji.

„Pozivamo sve obveznike koji su određeni Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti da osiguraju integraciju slijepih, slabovidnih i osoba smanjene pokretljivosti izradom arhitektonskih rješenja koja neće biti barijera i koja će omogućiti bolju uporabu i pristupačnost građevinama“, kazala je Mirna Međimorec. Dopredsjednica udruge Karmen Morsi dodala je kako se olakšana orijentacija u prostoru postiže efikasnim rješenjima poput taktilnih površina, usklađenih s orijentacijskim planovima za kretanje u građevinama. One se izvode reljefnom obradom površine zbog čega su lako prepoznatljive na dodir stopala ili bijelog štapa, dok njihova laka održivost ne otežava kretanja osobama u invalidskim kolicima, objasnila je Morsi. Članovi udruge zaključili su kako je prilagođavanje prostora osobama s poteškoćama u kretanju dugotrajan proces u kojem treba biti ustrajan, te najavili izradu edukacijskog crtanog filma koji će biti dovršen u ožujku.

Projekt „Želimo vježbati vid“, započet prošle godine, održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva, Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije.