U suradnji s pet veterinarskih ambulanti u Rijeci i okolici, Udruga “Mijau” Rijeka od 2. siječnja do 28. veljače organizira akciju sterilizacije mačaka.

Cijena ovisi od ambulante do ambulante, te zahvat za ženke iznosi od 27,21 do 34,51 eura (205,00 do 260,00 kuna), dok za mužjake iznosi od 19,91 do 27,21 eura (150,00 do 205,00 kuna). Zbog velikog interesa poželjno je naručiti se i rezervirati termin čim prije.

S ciljem da se pomogne građanima, ali i da se kontrolira populacija pogotovo slobodnoživućih mačaka, te spriječi njihovo razmnožavanje, veći niz godina Udruga organizira akcije i moli sve sugrađane da se odazovu i steriliziraju/kastriraju svoje kućne ljubimce, pa i one mace koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima. Vlasnici mačaka i oni koji hrane mačke ispred svojih kuća odgovorni su za povećanje broja mačaka i ukoliko zaista žele pomoći životinjama jedini ispravni i humani način je sterilizacija ženki, ali i mužjaka zbog spolno prenosivih bolesti. Svi su odgovorni i volonteri savjetuju svim stanarima ukoliko imaju mačke oko svoje kuće, udruživanje i sakupljanje sredstava za sterilizaciju.

Preventivno djelovanje akcije “Uhvati, steriliziraj i vrati”

Mačke je Zakonom zabranjeno uklanjati i ubijati. Isto tako protuzakonito im je uskratiti hranu, vodu i stanište.

Napominju, da Udruga „Mijau“ nema azila i ne prihvaća mačiće, kako to mnogi misle, a po Zakonu o zaštiti životinja svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.

Osnovni cilj je kažu u Udruzi, djelovati preventivno s projektom “Uhvati, steriliziraj i vrati” koji se provodi već 19 godina po uzoru na projekte iz cijeloga svijeta. Iz Udruge “Mijau” mole građane Rijeke i Primorsko-goranske županije da pomognu ljubimcima na pravi način sterilizacijom, čime se može osigurati normalan suživot čovjeka i životinje.

Grad Rijeka od 2004. godine kontinuirano sufinancira projekt sterilizacije slobodno živućih mačaka „Uhvati, steriliziraj, vrati“ Udruge za dobrobit i zaštitu mačaka „Mijau“ Rijeka.

Ukoliko netko od građana želi sterilizirati mačke koje hrani, a ne može ih uhvatiti i postoperativno brinuti o njima, jer su mačke divlje, mogu se obratiti volonterima Udruge koji će im pružiti pomoć.

Za više informacija o akciji nazovite volontere na sljedeće brojeve mobitela: 091/543 5819, 091/887 5688.

Građani mogu za termin nazvati i direktno veterinarske ambulante

Građani i direktno mogu nazvati navedene ambulante koje sudjeluju u akciji te se direktno naručiti za termin.

Veterinarske ambulante koje sudjeluju u akciji su:

  1. Veterinarska ambulanta Ferarica d.o.o., Kozala 51, Rijeka, dr.vet.med. Tamara Ferari Miškulin, tel: 051/514-399;
  2. Veterinarska ambulanta privatne prakse „Trsat“, Josipa Kulfaneka 4,  Rijeka, dr.vet.med. Sanjin Polić, tel: 051/216-042;
  3. RiVet Specijalistička veterinarska praksa, Istarska 15, Rijeka, dr. vet. med. Srećko Krešić i dr.vet.med. Jagoda Rosović, tel: 051/561-452
  4. Veterinarska ambulanta Turković, Viškovo122/c, Viškovo, dr.vet.med. Eugen Turković, tel: 051/257-571;
  5. Veterinarska praksa Uvodić, Mavrinci 2, Čavle, Sara Uvodić, mag. univ. med. vet. tel: 051/564-772.

Savjet Udruge „Mijau“ – Priprema mačke za zahvat i postoperativnu njegu

Svi oni koji se odluče za sterilizaciju mačke u ambulanti koju su izabrali (molimo unaprijed dogovoriti termin), molimo da životinje na zahvat donesu natašte i to u transportnim boksovima. Sa sobom neka ponesu čiste pamučne krpe ili pelene koje će veterinari staviti ispod mačke u transporter, kada maca bude operirana. Jako je važno da ako transportne boksove posuđuju, iste jako dobro operu i dezinficiraju zbog mogućih prijenosa virusnih zaraznih bolesti mačaka.

Vrlo je važno nakon operativnog zahvata prvih 24 h držati mačku u zatvorenom i prekrivenom boksu, u toplijem prostoru, a nakon 24 h pustiti je u veći prostor i držati  pod kontrolom još par dana radi končića.

Za sve savjete vezano uz operaciju može se nazvati i volontere Udruge „Mijau“, kako bi i usmenim putem dobili upute i savjete.