Započele su prijave za edukaciju novih teta i barba pričalica – volontera koji će u sklopu projekta “Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć“ Udruge za promicanje dobrobiti djece “Portić” djeci hospitaliziranoj u Dječjoj bolnici Kantrida čitati izabrane priče.

Projekt doprinosi ublažavanju negativnih posljedica hospitalizacije djece i to tako da educirani volonteri svake večeri svojim pričama djeci uljepšavaju i olakšavaju boravak u bolnici. Pričanje izabranih priča i bajki pomaže djeci u oslobađanju potisnutih i/ili neprihvaćenih emocija u svakodnevnom životu, a osobito u uvjetima njihove hospitalizacije. Osim toga, problemske slikovnice pomažu u rješavanju manjih problema jer slušajući i gledajući situacije u kojima su imaginarni junaci uspjeli prebroditi životne probleme, djeca uče kako se nositi s vlastitim problemima.

Kako je kazala Tamara Milovanović iz Udruge Portić, u počecima, prije devet godina, projekt se provodio samo na Odjelu onkologije i hematologije, da bi danas volonteri čitali priče na pet odjela Dječje bolnice. Protekle godine oko 200 teta i barba pričalice skupilo je čak 7.000 tisuća volonterskih sati, a svake jeseni i proljeća Udruga „Portić“ upućuje poziv građanima da postanu dio projekta. Poseban poziv upućen je barbama pričalicama, kojih je malo, ali su izrazito omiljeni kod djece.

Karla Mušković, Tamara Milovanović i Verena Tibljaš

Karla Mušković, Tamara Milovanović i Verena Tibljaš

Tako će seminar za nove volontere bit će u Rijeci održan 10., 11. i 12. listopada 2017., a prijavnicu zainteresirani mogu pronaći na mrežnim stranicama Udruge „Portić“ i poslati na portic@udruga-portic.hr. U edukaciji sudjeluje i Gradska knjižnica Rijeka, čiji djelatnici, kazala je Verena Tibljaš, upoznaju volontere zašto i kako čitati djeci, ali im i omogućuje besplatno članstvo u knjižnici te posudbu većeg broja knjiga.

Inicijativu podržava Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Klinički bolnički centar Rijeka – Dječja bolnica Kantrida, Gradska knjižnica Rijeka i Filozofski i Učiteljski fakultet. Kao i prethodnih godina, tako je i ove godine projekt prepoznat i podržan od strane Ministarstva zdravstva.

Grad Rijeka je od samih početaka prepoznao ovaj projekt, a pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković istaknula je kako će to nastaviti i dalje, budući da se radi o hvalevrijednom projektu, o čemu svjedoče izrazito pozitivne reakcije djece, roditelja i medicinskoga osoblja.

O uspješnosti projekta najbolje govori činjenica da se proširio i na druge gradove. Od 2013. provodi se u Zagrebu, od ove godine djeluje i u Splitu, a upravo je u tijeku priprema za početak provođenja u Puli i Čakovcu.

Skip to content