Na Svjetski dan osoba s cerebralnom paralizom Grad Rijeka darovao je Udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom novi prostor u Ružićevoj ulici broj 12. Otvaranjem novog prostora Rijeka se na najbolji mogući način uključila u obilježavanje Europske godine osoba s invaliditetom.

Nove prostorije Udruge za cerebralnu paralizuU ime Udruge svečanu je vrpcu presjekao i simbolično otvorio nove prostorije Damir Peloza, a otvaranju su bili nazočni i gradonačelnik Vojko Obersnel te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Grad Rijeka u obnovu je toga, 110 četvornih metara velikog prostora za osobe s cerebralnom i dječjom paralizom, izdvojio ukupno oko 500 tisuća kuna. Time je Grad nastavio višegodišnju praksu otvaranja objekata za osobe s posebnim potrebama.

No, u uređenje prostora uključila se i riječka Turistička zajednica u okviru projekta “Rijeka-zdravi grad” te “amsterdamski” Riječanin Kemal Rizvić koji je Udruzi darovao kompjutere.

Nove prostorije Udruge za cerebralnu paralizuPredsjednik Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Mile Batinić istaknuo je kako je glavni cilj djecu izvući iz kuće i dovesti ih u prostor u kojem se mogu družiti i pružiti maksimum koji postoji u svakome od nas, samo ga treba znati prepoznati. Novi su prostor invalidi čekali 27 godina, rekao je Batinić, istaknuvši kako Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom broji 280 registriranih članova te mnogo njih koji sudjeluju u radu udruge, ali nisu registrirani.

Rijeka je jedinstvena po brizi za osobe s paralizom – postoji dječji vrtić, osnovna te srednja škola, a sve su prilagođene njihovim potrebama. U ovom novom prostoru oboljelima će biti omogućeno uključivanje u likovnu i dramsku radionicu, a o njima će brinuti logoped, defektolog, fizioterapeut, psiholog te medicinska sestra. Psihosocijalna pomoć bit će pružena i roditeljima i obiteljima.