Potpisani su ugovori za nabavku preostalih 17 od ukupno 32 nova autobusa Autotroleja kroz projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“ s ciljem modernizacije postojećeg voznog parka kao i kompletne usluge javnog prijevoza.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš, te direktor Kontuš  s izvršnim direktorom za gospodarski program Auto Hrvatske, ujedno i direktorom društva „Auto Hrvatska Prodajno servisni centri“ Mariom Fabekom i  direktorom tvrtke Autobus d.o.o Zagreb Robertom Vrhovskim.

Potpisivanju su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat i pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, kao i Zvonko Gabud i Marin Klemenčić iz tvrtke Auto Hrvatska Prodajno servisni centri te Igor Oštrić ispred tvrtke „Autobus“.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji potpisivanja ugovora te naglasio kako se njima omogućuje nabava još 17 novih autobusa, od koji dizel 7 zglobnih niskopodnih autobusa gradskog tipa marke MAN Lions City G, kapaciteta 143 putnika i 10 solo vozila gradsko-prigradskog tipa Crossway Low entry Iveco, kapaciteta 76 putnika, koja kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin (SPP), ukupne vrijednosti 65 milijuna kuna s PDV-om. Gradonačelnik je izrazio nadu da će s vremenom doći i do nabave autobusa na električni pogon te dodao kako je kroz angažman Ministarstva prometa realizirana nabava sveukupno 54 nova autobusa putem fondova Europske Unije. Smatra kako su uspješno ostvarena sva tri vodeća cilja projekta.

Alberto Kontuš, direktor KD Autotrolej, također je istaknuo zahvalnost partnerima u nabavci novih autobusa te naglasio kako isporuku novih autobusa očekuju u prvom kvartalu iduće godine. Veseli se što će na ovaj način pružati veću sigurnost i bolju uslugu riječkim putnicima i korisnicima autobusa.

Direktori Fabek i Vrhovski, čestitali su Gradu Rijeci i Autotroleju, te su ponovili zadovoljstvo na ukazanom povjerenju i suradnji.

Za realizaciju projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza“  sredstva su osigurana iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK). Ukupna vrijednost projekta je 81.003.357,91 kuna dok su odobrena EU bespovratna sredstva unutar ovog iznosa 54.563.477,00 kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 65.602.795,91 kuna, a ostatak sredstava osigurali su KD Autotrolej d.o.o. te projektni partneri Grad Rijeka i Rijeka promet d.o.o. U sklopu projekta uvest će se i informativni displeji na autobusnim stajalištima, postaviti pametni semafori na raskrižjima te će biti zrađena mobilna i web aplikacija najave dolaska autobusa.

Ciljevi projekta su unaprjeđenje kapaciteta kroz povećanje brzine putovanja i smanjenje operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenje zraka, povećanje broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila, prilagođavanje EU standardima, uvođenje modernih sustava obavješćivanja putnika te povećanje dostupnosti informacija za putnike.

Sredstva su dobivena kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), koji Grad Rijeka može koristiti kao dio Urbane aglomeracije Rijeka, jedne od odabranih urbanih aglomeracija u Hrvatskoj.

Potpisivanje ugovora za nabavku 17 autobusa u sklopu EU projekta Jačanje sustava javnog prijevoza

Nabavka ovih autobusa nastavak je procesa modernizacije voznog parka Autotroleja u sklopu koje su prošle godine EU sredstvima kupljena 22 nova autobusa i to putem projekta „No regret“ iz Kohezijskog fonda EU, kada je osigurano 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Tako se vozni park Autotroleja obnavlja s ukupno 54 nova autobusa.

Dodatno, Autotrolej je za gotovo 74 milijuna kuna posljednjih godina nabavio i 40 novih autobusa vrijedna koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin.

U konačnici, KD Autotrolej trenutno raspolaže sa 156 vozila, a nabavkom ukupno 54 spomenuta nova vozila prosječna starost voznog parka KD Autotroleja iznosit će 6 godina.