Grad Rijeka je objavio tzv. Proračun u malom, pojednostavljenu verziju gradskog proračuna za 2017. godinu,  namijenjenu građanima za lakše upoznavanje s inače opsežnim proračunskim dokumentom.

Pojednostavljena verzija sadrži online i pdf obrazac za sudjelovanje građana, odnosno za slanje prijedloga  i komentara koji će se uzeti u obzir pri planiranju i izradi proračuna za 2018. godinu.

Jednako tako, na stranicama postojeće edukativne proračunske igre Proračun(ajme) podaci su ažurirani s obzirom na stvarne brojke novog proračuna za 2017. pa je i ona od danas dostupna za igranje odnosno informiranje o novom proračunu i slanje prijedloga i komentara.

Grad Rijeka stoga poziva građane da se upoznaju s aktualnim gradskim proračunom koristeći ove pojednostavljene verzije kao pristupačnije oblike informiranja od čitanja cjelokupnog opsežnog proračunskog dokumenta.

Grad Rijeka također poziva građane da se ispunjavanjem objavljenih obrazaca za sudjelovanje, svojim prijedlozima i komentarima uključe u planiranje proračuna za iduću godinu. Sudjelovanje građana u planiranju i donošenju proračuna važno je kako bi se sredstva proračunskih rashoda već u fazi planiranja usmjerila na projekte i programe koji su u najvećoj mogućoj mjeri usklađeni s potrebama i iskazanim stavovima građana.

U objavljenoj pojednostavljenoj verziji proračuna prikazani su i prihodi i rashodi proračuna, programi i područja za koja je namijenjeno korištenje gradskog novca u tekućoj godini, odnosno pojašnjeno je tko su korisnici proračunskih sredstava. Na kraju publikacije dostupan je obrazac za sudjelovanje koji se može isprintati, ispuniti i poslati poštom, a dostupan je i link na online obrazac koji se može ispuniti na računalu i jednim klikom poslati gradskoj upravi.

Slično je Proračun prikazan i u edukativnoj proračunskoj online igri.

Podsjećamo, u proračunskoj igri Proračun(ajme) građani, osim upoznavanja sa stavkama aktualnog proračuna, mogu birati projekte koje bi željeli realizirati, a koji se ne nalaze u postojećem proračunu. Po završetku igre, mogu i sami dopisati projekt čiju realizaciju priželjkuju, a koji nisu pronašli među ponuđenima. Statistika biranja ponuđenih projekata i prijedlozi novih, koriste se prilikom planiranja proračuna za iduću godinu. Igra je bazirana na stvarnim brojkama proračuna Grada Rijeke i jedina je te vrste u Hrvatskoj. Zamišljena je kao još jedan korak u podizanju razine transparentnosti riječke gradske uprave ali i kao interaktivni alat za izravnu komunikaciju između građana i gradonačelnika, odnosno gradske uprave.

Skip to content