Programskom aktivnošću iz područja kulture Vijeće MO Podmurvice nastavlja sa edukativnim šetnjama i upoznavanjem kulturne baštine našega grada uz stručno vodstvo i u suradnji s prof. Theodorom de Canziani, povjesničarom umjetnosti.

U subotu, 16. veljače 2019. posjetit ćemo i razgledati zgradu Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci koja je sagrađena davne 1896. godine prema projektu arhitekata Ludwiga i Hülssnera.

Zgrada je građena u stilu historicizma, točnije talijanske neorenesanse. Dominira okolinom i visinom i monumentalnošću. Ima izdužen pravokutni tlocrt s istaknutim centralnim i dva bočna rizalita. Monumentalnosti zgrade pridonosi i ulazno stubište s dva kraka, koje završava na ulaznoj terasi. Današnji izgled zgrada je dobila 1913. kada se zbog potrebe školovanja dodaje još jedan kat prema projektu Franje Matkovića.

Zgrada gimnazije može se pohvaliti i unutarnjom dekoracijom. Pod gimnazije popločen je terazzom u tri boje sa stiliziranom biljnom ornamentikom i geometrijskom motivima. Danas se mogu vidjeti dva zidna oslika, na stropu vestibula i trećeg kata rađenih u al secco tehnici.

Prva sušačka hrvatska gimnazija nastala je 23. studenog 1627. godine u Rijeci na Grivici kraj katedrale sv. Vida, kada isusovci započinju s gimnazijskim obrazovanjem koje traje neprekidno do današnjeg dana. Svečanu misu prigodom otvorenja vodio je senjsko – modruški biskup Ivan Agatić koji je tom prigodom održao govor na hrvatskom jeziku. Gimnazijsko obrazovanje trajalo je šest godina, a nastava se, kao i u ostatku Europe izvodila na latinskome jeziku. U prosjeku je za vrijeme rada isusovačke gimnazije u svim razredima bilo 150 do 200 đaka. Đaci svakog razreda imali su svoje nazive, počevši od najnižega: parvisti, principisti, gramatici, sintaksisti, poete, retori. Isusovci su učenike poticali na izvanškolski rad. Bila su organizirana natjecanja u znanju, javne rasprave ili dispute, a posebno su đaci sudjelovali u raznim gradskim manifestacijama i priredbama u povodu pojedinih blagdana. Iako je red isusovaca ukinut 1773., gimnazija nastavlja s radom. 1896. godine gimnazija seli u novoizgrađenu palaču na Sušaku, gdje djeluje i danas.

Ulaz stepeništem do Prve sušačke hrvatske gimnazije

Ako želite saznati više ili prisjetiti se školskih dana, pozivamo vas da nam se pridružite u subotu, 16. veljače 2019. godine u 10 sati, kod stepeništa koje vodi prema glavnom ulazu u Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju (Ulica Ljudevita Gaja 1).

Radujemo se Vašem odazivu!