Prigodnom svečanošću otvoren je permakulturni vrt na sjevernoj strani okoliša Osnovne škole Gornja Vežica.

Projekt je to Riječkog programa lokalnog partnerstva, kojim su mali Vežičani zajedno sa svojim profesorima i nastavnicima stvorili malu “vrtnu zadrugu”. U njihovom “Permakulturnom školskom vrtu” svega ima: salate, radića, broskve, tikvica, pomidora, mrkve, jagoda, a posađene su i voćke kruške, jabuke, masline.

Grupa građana MO Gornja Vežica i Vijeće roditelja OŠ Gornja Vežica prepoznali su  Projekt Riječkog lokalnog partnerstva kao mogućnost da zajedno s roditeljima i mjesnim odborom, dio površine oko škole urede prema vlastitim interesima i željama. Ovo im je već drugi projekt RPLP-a. 2014. godine uredili su trim stazu na južnoj strani dvorišta, a 2016. godine oplemenili su i sjeverni dio površine.

Primarni cilj projekta permakulturnog vrta bio je građanima Gornje Vežice primjerom pokazati  kako treba koristiti javne površine i  kako živjeti u skladu s prirodom u urbanom naselju. Grupa roditelja, učitelja i učenika OŠ Gornja Vežica uredila je zelenu površinu na sjevernoj strani školskog terena i stvorila siguran i edukativan prostor za učenike i građane. Stanovnici Gornje  Vežice saznali su o mogućnostima koje proizlaze iz permakulturnog pristupa u kreiranju zelenih površina. Učenici škole Gornja Vežica dobili su kvalitetan prostor za edukaciju (pokazne radionice iz prirode, radna terapija) i rekreaciju. Potaknula se međuvršnjačka, ali i međugeneracijska suradnja.

Najznačajnija promjena je što je 400 m2 zelene školske površine stavljeno u funkciju  i postalo poligon za edukaciju učenika i građana. Za učenike Produženog stručnog postupka, koji djeluje pri školi, to je postao značajan prostor za radnu terapiju i odgoj korisnika. Građani su prestali koristiti ovu površinu kao javni WC za kućne ljubimce, roditeljima je stvorena prilika suradnje s školom, a kod učenika je potaknut osjećaj za aktivno djelovanje u lokalnom okruženju i osobni utjecaj na razvoj lokalne zajednice. Radne akcije na kojima su sudjelovali djelatnici škole, učenici, roditelji i građani pomogle su u međusobnom zbližavanju i upoznavanju što ima pozitivan utjecaj na rad u nastavi.

Ravnateljica škole, prof. Bojana Matešin, pojasnila nam je  pojam “Permakultura”.  “To je kovanica koju je oblikovao Bill Mollison još 1974. Čine ju dvije riječi – permanentna i agrokultura (Permanent Agriculture) – Sama riječ obećava da se radi o nečem što je trajno, ustrajno, stalno  i postojano… ne podrazumijeva samo ekološko graditeljstvo i organsko vrtlarstvo, već i davanje prednosti suradnji, a ne natjecanju, kao i kvalitetnijim međuljudskim odnosima. Permakultura nudi sva znanja za održivi razvoj na jednom mjestu – kombinaciju tradicionalnih vještina i novih tehnologija zasnovanih na znanstvenim istraživanjima”.

Ideja da se učini nešto s školskom livadom došla je iz redova roditelja, zatim je osoblje škole izašlo pred Vijeće roditelja s prijedlogom prijave na natječaj na Riječki program lokalnog partnerstva, na što se Vijeće roditelja rado odazvalo. U projekt je bilo uključeno svih 433 učenika, 62 djelatnika škole, stotinjak roditelja i 50-ak građana Gornje Vežice. Za građane su organizirana predavanja i radionice planiranja vrta, kompostiranja, postavljanja povišenih gredica.

Postavljanje ograde od pletive mreže i vratašca oko budućeg vrta

Postavljanje ograde od pletive mreže i vratašca oko budućeg vrta

Proračunskim sredstvima Grada Rijeke 14.383,59 nabavljena je i postavljena mrežasta ograda oko vrta s dvoje vratašaca.

Preostale potrebe valjalo osigurati  samostalnim  volonterskim  radom i donacijama. Volontiranjem i donacijama prikupljeno je 29.728,00 kn. Do predaje izvješća odrađeno je 578 volonterskih sati. Na akcijama je sudjelovalo 118 volontera.

Ravnateljica je istaknula da posebna zahvala ide 3.b razredu, njihovim roditeljima  i njihovoj razrednici Mandici Drakuli na trudu oko uređenja školskog vrta, ali i svima koji  su poduprli provedbu projekta donacijama, a to su:

  • Tvrtka Novotehna d.o.o. čiji je voditelj gradilišta Branko Vidušin pokazao izuzetno razumijevanje za naš projekt. Novotehna je donirala blokete za povišene gredice, 5 kubika zemlje u vrijednosti 1.425,00 kn
  • Vlasnica firme “AST” trgovački obrt-servis i trgovina, Sara Rahelić donirala je dva kompostera vrijednosti 500,00 kn
  • Gospodin Ivan Jurešić iz poduzeća Ponikve d.o.o. Krk donirao je kamion komposta u vrijednosti 925,00 kn
  • Gospodin Mrakovčić iz tvrtke Tuti fruti.o.o. donirao je tri sadnice jabuka i kolce u vrijednosti od 90,00 kn
  • Iz Parkova i nasada dobili smo podršku u vidu stručnih savjeta
  • Gospodin Marko Randić iz javne ustanove Priroda pomogao je u  planiranju i savjetovanjem
  • Ana Smoković održala je  predavanje i radionicu o kompostiranju
  • Udruga Zmag  pomogla je savjetovanjem o sjemenju i presađivanju i autohtonim vrstama
  • Udruga Pegaz donirala je sijeno za malčiranje
  • Roditelji su donirali sjemenje, povrtnice i voćke.

Ukupna vrijednost projekta na dan predaje izvješća iznosila je 44.111,59 kn. Od predaje izvješća do danas organizirano je  još nekoliko akcija i donacija. Svaki vrt pa i permakulturni pretpostavlja brigu i konstantne aktivnosti. Zato ćemo u  budućnosti osmišljavati aktivnosti  koje će privući buduće korisnike i sudionike   “Permanentno zar ne?” završila je prof. Matešin.

Kakva bi to bila svečanost bez popratnog kulturno-zabavnog dijela u kojem su nas mali čakavci i slavuj Sergej Božić ugodno zabavili. A i kolači su bili fini i ukusni. Učenicima i zaposlenicima škole, budućim generacijama učenika i roditelja polaznika škole želimo uspjeh u radu i još ovakvih  projekta.