U nazočnosti brojnih kulturnih i javnih djelatnika, članova Poglavarstva, riječkog gradonačelnika, predstavnika Primorsko-goranske županije te članova Prosudbenog povjerenstva i Odbora Nagrade, u Gradskoj vijećnici upriličena je svečana dodjela Književne nagrade Drago Gervais 2005. čiji su ovogodišnji slavodobitnici David Kabalin, za knjigu pjesama “Barčica j’armana, slebron okovana” i Lada Puljizević za prozu “Cipele za padanje”.

Književna nagrada Drago Gervais utemeljena je daleke 1961. godine u počast književniku čije je ime i djelo znak ovog kulturnog podneblja. Nagradu je ustanovila bivša Općina Rijeka 1961. godine kao najviše književno priznanje našeg kraja, dodjeljujući je do 1974. godine svake, a od 1974. godine svake druge godine.

Od ove je godine nagrada doživjela neke novine time što je dvjema kategorijama u kojima se dodjeljuje, kategoriji za najbolje objavljeno književno djelo na čakavštini i kategoriji za najbolje neobjavljeno književno djelo, dana veća sloboda prilikom prijavljivanja, tako da natječaj nije bio ograničen samo na užu regiju. To je rezultiralo velikim brojem prijava, njih čak 107, što je Prosudbeno povjerenstvu u sastavu Laura Marchig, Daniel Načinović, Sibila Petlevski, Ljubomir Stefanović i Milorad Stojević, donijelo mnogo posla i nedoumica.

Valja napomenuti da su se među prijavljenima pojavila neka već etablirana književna imena, ali je ipak najveći broj bio onih koji tek traže svoje mjesto u hrvatskoj književnosti. Raznolikost se ogledala i u žanrovskoj karakterizaciji ponuđenih rukopisa, koja je varirala od zbirki pjesama do raznorodnih proznih uradaka, otežavši time konačnu odluku Povjerenstva. Prema njihovom konačnom izboru u kategoriji za najbolje objavljeno književno djelo na čakavštini prestižna Književna nagrada Drago Gervais pripala je Davidu Kabalinu za djelo “Barčica jarmana, slebron okovana”, dok je Lada Puljizević s djelom “Cipele za padanje” njihovom odlukom zaslužila nagradu u kategoriji za najbolje neobjavljeno književno djelo.

Uručene književne nagrade Drago Gervais 2005.

Ovogodišnji laureati David Kabalin i Lada Puljizević u Gradskoj vijećnici

Brojnim uzvanicima, u ime knjižnice koja je kako je sama kazala imala ulogu izvršnog producenta, obratila se ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka i članica Odbora nagrade Marija Šegota-Novak. O putovanju Nagrade kroz vrijeme nekoliko riječi je rekao Velid Đekić, član ovogodišnjeg Odbora Nagrade i predsjednik Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo Grada Rijeke, dok je ocjenu i tijek ovogodišnjeg rada žirija prisutnima prenio Ljubomir Stefanović, predsjednik Prosudbenog povjerenstva s dugogodišnjim iskustvom u radu žirija i uređivanja nagrađenih tekstova.

Čestitke dobitnicima, Davidu Kabalinu i Ladi Puljizević u ime Grada Rijeke uputio je gradonačelnik Vojko Obersnel, iskazavši želju da Nagrada Drago Gervais nastavi živjeti i dalje njegujući time uspomenu na velikog književnika, ali i njegujući čakavštinu te dajući poticaj stvaranju književne riječi. Gradonačelniku je pripala i čast uručenja nagrade dobitnicima.

Većina rukopisa pristiglih na natječaj pisana je na marginama zbilje, kontroverzi koje danas živi svijet baveći se pitanjima prepoznavanja vrijednosti suvremenog svijeta, s radnjom najčešće smještenom u urbani ambijent. Zbog čega je odabir pao baš na djela Davida Kabalina i Lade Puljizević obrazložili su u ime Prosudbenog povjerenstva Sibila Petlevski i Daniel Načinović.

Način pisanja mlade autorice Lade Puljizević, koja je već sudjelovala na nizu natječaja, osvojila brojne nagrade i priče objavljivala u mnogim književnim časopisima i na web stranicama, Petlevski je okarakterizirala kao tvrdo kuhano žensko pismo. Za nagrađenu prozu “Cipele za padanje” kazala je da je vrlo urbana, kultivirana i depatetizirana proza, koja ide iz krajnosti ljubavi i iz krajnosti mržnje, a kao osobitu značajku istaknula je situacijsku ironiju kojoj je autorica posebno sklona. Riječ je prema sudu članova povjerenstva o konzistentnom rukopisu, bez bitnijih padova, čemu pridonosi i što pisac uvijek kroz stalnu ironičnost drži distancu spram same priče, a osobitu vještinu autorice potvrđuje i efektan završetak djela. Zaključivši da je proza “Cipele za padanje” laka za čitanje, ali teška za razmišljanje, Petlevski je ocijenila da će zasigurno brzo naći put do izdavača.

Uručene književne nagrade drago gervais 2005

Ovogodišnji laureati David Kabalin i Lada Puljizević

Književnik David Kabalin Vinodolski, pedesetak godina prisutan na književnoj sceni, svakom nas svojom novom knjigom podsjeća na vrijednosti pjesničkog umijeća, kazao je Daniel Načinović obrazlažući Kabalina kao dobitnika Nagrade, istaknuvši da upravo knjiga “Barčica jarmana, slebron okovana svjedoči o nevjerojatnoj ustrajnosti njegova pjesničkog pjeva. Kabalin nije nagrađen samo zbog ove zbirke pjesama veće je Nagradom vrednovan i njegov višedesetljetni rad kojim nastavlja čakavsku tradiciju Drage Gervaisa.
Svoju veliku životnu energiju autor je i sam podijelio s publikom rekavši da je čar njegove knjižice u tome jer govori o puku istarskom, bodulskom, otočkom, i o njihovim radostima njima najbližim jezikom, čakavskom. Ako vas moje pisanje raduje drago mi je, a usput dodajte malo svoje vedrine koje vam je život u dušu pohranio. Želim da doživite moju poeziju kao produkt ljubavi za rodni kraj i za puk koji se mučno kroz život probija, poručio je Kabalin, koji za sebe kaže da nije pisar već da piše isključivo kada ga nešto u srce takne.

U povodu svečane dodjele Književne nagrade Drago Gervais 2005., Gradska knjižnica Rijeka pripremila je i prigodni cjelodnevni program. Tijekom dana održano je predstavljanje nagrađenih školaraca-literata u Dječjem odjelu Stribor, Korner za mlade, Gradske knjižnice Rijeka. U programu pod geslom “Danas Lidrano, sutra možda Drago Gervais” koji je vodila Petra Mrša svoje zanimljive i nagrađene radove predstavili su Jeniffer Fumić: Stribor online, Maja Buljan: Postojanje kao nepostojano, Roland Bugnar: Domaći dihi, Vanessa Županović: Obitelj-gnijezdo od zlata, Antonella Paladin: La vendetta della natura, Ljubica Pavlović: U mračnom tunelu, Hana Grubišić: Ljubav stanuje u prefrontalnom korteksu, Petra Miočić: Zakukčavanje, Antonela Katalinić: Bez naslova, Iva Rožić: Budeš li miran sa mnom čut ćeš, Lorena Renko: Noćas bih, Antonio Stipeč: Kamik i čovik, Iva Vukušić: Hamlet, to sam ja, Branko Šumonja: Fatalizam i Jana Jureško: Sve što nikad niste htjeli doznati o meni.

U 14 sati u Narodnoj čitaonici održan je okrugli stol s temom “Razgovori u povodu……o književnim nagradama”, a u 18 sati u istom prostoru očekuje se susret s Davidom Kabalinom i Ladom Puljizević, dobitnicima nagrade za 2005.

(P.T.)