StartupBlink, vodeća svjetska platforma za mapiranje i analizu startup ekosustava, odnosno okruženja koje podupire rast i razvoj startupva, objavila je poredak za 2020. godinu u kojem je obuhvaćeno 1.000 gradova iz 100 zemalja svijeta.

StartupBlink u formiranju ljestvice koristi metodologiju koja obuhvaća broj postojećih inovacijskih startupova, coworking prostora, akceleratora, lidera te potpornih organizacija.

Rijeka se na toj globalnoj ljestvici podigla za čak 73 mjesta u odnosu na 2019., što predstavlja najveći napredak među hrvatskim gradovima koji su našli svoje mjesto na ovoj utjecajnoj rang listi.

Startup ekosustavima sa značajnim potencijalom u Hrvatskoj se mogu pohvaliti Zagreb, Split, Zadar, Pula, Karlovac i Osijek, koji su uz Rijeku ušli među prvih 1.000, dok je Hrvatska, kao zemlja, rangirana na 39. mjestu od njih ukupno 100, nakon što je od lani napredovala za čak 11 mjesta.

Kako se ističe u godišnjem izvještaju, Rijeka nastavlja u pozitivnom trendu te je trenutno treći startup ekosustav u Hrvatskoj i 461. u svijetu.

Temeljem metodologije koju StartupBlink koristi u formiranju ljestvice, na popisu organizacija riječkog startup ekosustava nalaze se Riječka razvojna agencija Porin i Startup inkubator Rijeka, uz Sveučilišni znanstveno-tehnologijski park Step RI.

Lista riječkih inovacijskih startupova sadrži, između ostalih, i poduzetnička ostvarenja bivših stanara Startup inkubatora Rijeka, poput FizioTech – Hip Rehabilitation Device, ZUS Biotech i Kupuj Lokalno, te riječki i globalno afirmirani brand Kisha, čiji je utemeljitelj Goran Čandrlić ujedno aktivni suradnik i mentor u Startup inkubatoru Rijeka.

Imajući u vidu nadolazeća i planirana proširenja poduzetničke infrastrukture i sustava poduzetničkih inkubatora Proizvodnim parkom Torpedo te inkubatorom za kreativne tehnologije i IT industriju Energana, razložno je očekivati da će Rijeka i nadalje ostvarivati pozitivni trend na utjecajnoj StartupBlink ljestvici ekosustava.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Gordana Brkić Žagar