U Gradskoj vijećnici održana je izvještajna skupština Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva, prva nakon osnivanja društva prije dvije godine. Udruga je osnovana s ciljem uspostavljanja boljih odnosa među stanovnicima dvaju zemalja te poboljšavanja gospodarskih, znanstvenih, kulturnih i turističkih odnosa Hrvatske i Srbije.

Kako je kazao predsjednik udruge Nikola Ivaniš, inače zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, u vrijeme kad su odnosi Hrvatske i Srbije opterećeni mnogim pitanjima, važno je da društvo uopće djeluje. U protekle dvije godine udruga je organizirala više aktivnosti, prije svega radeći na uspostavljanju kulturne suradnje s institucijama iz Srbije, organizirajući posjete susjednoj zemlji ili pak ugošćavajući grupe iz Srbije koje su sudjelovale na Riječkom karnevalu.

Udruga dvije godine radi na poboljšavanju suradnje dviju susjednih zemalja

Udruga dvije godine radi na poboljšavanju suradnje dviju susjednih zemalja

Udruga je bila jedan od suorganizatora obilježavanja 300 godina pravoslavlja u Rijeci, koji je putem brojnih događaja upoznao širu javnost s želi se ukazati na manje poznate činjenice o održavanju kontinuiteta riječke multikulturne zajednice započete prije tri stoljeća, kad je car Karlo VI. dodijelio povlasticu da se 200-tinjak pravoslavnih obitelji iz Dalmacije može doseliti u Rijeku i bez ometanja ispovijedati svoju vjeru i zadržati običaje, što nije kršeno do današnjih dana.

Skupštini su prisustvovali i generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović, pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc te predstavnici pravoslavne crkve.

Skip to content