U četvrtak, 15. ožujka 2018. godine, u 10 sati, u Salonu Grada Rijeke, Korzo 16/1. kat, održat će se konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen novi EU projekt Grada Rijeke 5. ansambl koji se provodi s ciljem uključenja mladih s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u tržište rada.

Konferenciji će prisustvovati:

  • Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke
  • Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke
  • Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca
  • Ivone Šabarić Rubeša, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje
  • Mila Čuljak, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21

Projekt 5. ansambl inicira uključivanje mladih s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u tržište rada kroz pripremne kulturno-umjetničke aktivnosti koje će rezultirati usvojenim vještinama, radnim navikama i novim znanjima potrebnim za rad u kazalištu.

Nosilac projekta je Grad Rijeka, partner HNK Ivana pl. Zajca te suradnik Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka. Njegova ukupna vrijednost iznosi 797.785,15 kuna bespovratnih sredstava od čega je iznos EU potpore 678.117,38 kn.

Projekt je vezan i uz provedbu projekta Europske prijestolnice kulture kojem je jedan od ciljeva i doprinos povećanom i aktivnom sudjelovanju građana u kulturnim aktivnostima, s posebnim naglaskom na uključenje osoba s invaliditetom i drugih ranjivih socijalnih skupina.

Aktivnosti projekta 5. ansambl započele su 08.02.2018., a trajat će 18 mjeseci uz sudjelovanje brojnih kvalificiranih stručnjaka koji će raditi s mladima od 15 do 25 godina na osposobljavanju za sudjelovanje u izvedbenim umjetnostima.

Europski projekt 5. ansambl u sklopu poziva Umjetnost i kultura za mlade sufinancira Europski socijalni fond te Ministarstvo kulture RH, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Europski socijalni fond