U petak i subotu 7. i 8. lipnja Mjesni odbor Kozala organizirao je tradicionalnu kvartovsku proslavu Dana Mjesnog odbora Kozala.

Zahvaljujući jačanju suradnje sa lokalnim institucijama, udrugama i pojedincima, građani su imali priliku naučiti nešto o povijesti svog kvarta i grada, upoznati svoj okoliš i zabaviti se. Dan MO održao se na Volčićevom trgu u zgradi MO Kozala, na botaničkoj šetnji kvartom te u parku Zvonimira Škerla.

Dan MO Kozala 2024

Svojim prisustvom, događaj su uveličali i riječki gradončelnik Marko Filipović te vijećnica Gradskog Vijeća Tea Mičić Badurina

Dvodnevni vikend program započeo je već u petak, 7.6 izložbom radova DV Vidrice te mjerenjem tlaka i razine šećera u krvi u organizaciji CK Rijeka, nakon čega je u zgradi MO Kozala otvorena i izložba ,,Put u središte sebe”, umjetnice Klare Rabenseifner Miljević, koja je tu večer održala i paint&wine radionicu.

Drugi je dan započeo već ujutro ,,Botaničkom šetnjom” – vođenim đir po kvartu pod vodstvom dr. Boštjana Surine, kustosa Prirodoslovnog muzeja Rijeka, koji je poslijepodne održao i predavanje ,,Urbana bioraznolikost”.

Tradicionalno, u parku Zvonimira Škerla su članovi VMO Kozala predvođeni župnikom crkve Sv. Romualda i Svih Svetih, vlč. Lukom Pranjićem uz sudjelovanje pripadnika udruge 128. brigade Sv.Vid, obitelji Škerl i MRK Kozala položili vijenac i upalili svijeće na spomenik braniteljima iz kvarta, poginulima u Domovinskom ratu, u znak zahvale i pijeteta.

Kulturno-zabavni program započeo je folklornim nastupima na Volčićevom trgu, gdje su tradicionalne riječke nošnje i plesove rekonstruirali članovi udruge “Primorski Hrvat”, a glazbenu atmosferu podigli članovi Folklornog ansambla “Sveti Nikola”. Ciklus predavanja zaključio je prof. Željko Bistrović temom “Riječki Hrvati od Hrvatsko-Ugarske nagodbe do aneksije Rijeke Italiji”.

Nakon formalnijeg dijela programa u 20:00 sati održana je pred velikim brojem susjeda i posjetitelja tradicionalna podjela nagrada za naj prozor, balkon, okućnicu i vrt, a prvi put građani su putem Facebook izbora odabrali i naj-fotku kvarta, koja će sljedećih godinu dana krasiti glavni ulaz u zgradu Mjesnog odbora Kozala. Svojim prisustvom, događaj su uveličali i riječki gradončelnik Marko Filipović te vijećnica Gradskog Vijeća Tea Mičić Badurina. VMO Kozala sve prisutne počastilo je i gulašem kojeg su cijelo popodne strpljivo uz pomoć kvartovskih susjeda spravljali na trgu. Gošća iznenađenja bila je i klaunica Karmelino, kojoj su se razveselili i veliki i mali. Zabava se nastavila do kasno u noć kako i priliči, odličnom rokerskom svirkom RiCover benda.

Sadržajni program, veliki broj posjetitelja i njihova nasmijana lica još jednom pokazala su koliko je aktivna, povezana i jaka kozalska kvartovska zajednica.