Povodom završnice Riječkoga karnevala koja se održala proteklog vikenda, u Rijeci je boravio velik broj predstavnika diplomatskog zbora. Veleposlanica Sjedinjenih američkih država Nj. E. Nathalie Rayes, veleposlanik Francuske Republike Nj. E. Fabien Fieschi i veleposlanica Kanade Nj. E. Jessica Blitt iskoristile su boravak kako bi se susrele s predstavnicima Grada i Primorsko-goranske županije.

Župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenik župana Petar Mamula zaželjeli su dobrodošlicu gostima te im na susretu u sjedištima Županije i Grada predstavili profile Rijeke i županije uz naglaske na glavne industrijske sektore, kao i razvojne projekte iz područja transporta i prometa, energetike, komunalne infrastrukture te kulture i turizma. Domaćini su istaknuli izvrsnu suradnju s veleposlanstvima i partnerima iz njihovih zemalja te su izrazili uvjerenje kako će se kvalitetna suradnja nastaviti i u narednom razdoblju.

Veleposlanica SAD-a Rayes prilikom prvog službenog posjeta ovim krajevima čestitala je Rijeci i PGŽ na viziji i ambiciji razvoja, uz podršku državne razine, u sektorima energetike i transporta. Istaknula je iznimno čvrste veze američkih partnera s Rijekom i PGŽ u čitavom nizu područja, a budući da je i sama u politiku krenula s lokalne razine, izrazila je veliko razumijevanje za svakodnevne izazove s kojima se susreću lokalne i regionalne vlasti.

Francuski veleposlanik Fieschi je istaknuo kako na području Rijeke i PGŽ živi 200-tinjak francuskih građana, dok su aktivnosti Francuske alijanse u Rijeci prisutne već 30 godina. Izjavio je kako upravo tim kanalima želi osnažiti prisutnost francuskog jezika u obrazovnom sustavu, kao i veću prisutnost francuskih tvrtki i ulagača u Luku Rijeka s pratećom infrastrukturom, uz suradnju i razmjenu iskustava na području pametnih gradova i regija.

Veleposlanica Blitt izrazila je zadovoljstvo porastom vanjsko-trgovinske razmjene između Kanade i Hrvatske, ali i iznimno uspješnom suradnjom sa Sveučilištem u Rijeci te je kao veliki potencijal za razvoj buduće suradnje istaknula mogućnosti koje pruža CETA (Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između Kanade i Europske unije). Također, naglasila je vrlo dinamičnu zajednicu hrvatskih iseljenika u Kanadi kao još jednu poveznicu s Hrvatskom i potencijalnu platformu na kojoj se dodatno može graditi bilateralne odnose.