Predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije održali su prijem za veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj.E. g. Alana Bowmana.

Kanadski veleposlanik u Rijeci boravi povodom primopredaje broda izgrađenog u Brodogradilištu 3. maj za kanadskog naručitelja. Naime, u brodogradilištu je danas upriličena primopredaja 36,5 milijuna dolara vrijednog broda, „Algoma Intrepid“ kanadskom brodovlasniku Algoma Central Corporation.

Kanadski veleposlanik Nj.E. Alan Bowman

Kanadski veleposlanik Nj.E. Alan Bowman

„Algoma Intrepid“ drugi je brod koji je „3. maj“ izgradio i isporučio Kanađanima. Prvi, pod nazivom „Algoma Innovator“ već plovi Velikim jezerima. Riječ je o brodovima blizancima, dizajniranima i građenima za plovidbu Velikim jezerima. Oba su nosivosti 24.900 tona, dugi su 198 i široki 23,77 metara. Sam odlazak ovog samoiskrcavajućeg broda za prijevoz rasutih tereta iz riječkog brodogradilišta planiran je u prvom tjednu listopada, odakle najprije ide na ukrcaj tereta i potom preko Atlantika do kanala Saint Lawrence.

Zaželjevši dobrodošlicu u Rijeku i Primorsko-goransku županiju, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te predsjednik Županijske skupštine Fabijanić izrazili su zahvalnost na povjerenju kanadske tvrtke koja je nastavila naručivati brodove u riječkom brodogradilištu, neovisno u teškim okolnostima u kojima se 3. maj u tom trenutku nalazio. Prijemu su prisustovali i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović te predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat.

Marko Filipović, Vojko Obersnel, Alan Bowman i Erik Fabijanić

Marko Filipović, Vojko Obersnel, Alan Bowman i Erik Fabijanić

„Oduševljen sam prilikom što mogu prisustvovati svečanosti porinuća novog broda, svojevrsnog simbola hrvatsko-kanadske suradnje. Hrvatska brodogradilišta na dobrom su glasu u Kanadi i kanadski naručitelji zadovoljni su isporučenim brodovima. U brod ‘Algoma Intrepid’ bit će ugrađena visoka tehnologija kanadskih proizvođača. Stoga se može reći da je ovo win-win projekt, koji stvara radna mjesta kako u Hrvatskoj, tako i u Kanadi te uvelike pridonosi dobrim odnosima dvaju zemalja“, istaknuo je veleposlanik Bowman, dodajući kako je u doba koronavirusa trgovinska razmjena ključna je za gospodarstvo obiju zemalja, a na tragu prije tri godine potpisanog Trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA). Upravo će o načinima implementacije sporazuma veleposlanik danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Rijeka razgovarati s nekolicinom tvrtki zainteresiranih za suradnju s kanadskim gospodarstvenicima.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako je na prijemu bilo riječi o daljnjoj suradnji kako na gospodarskom, tako i na kulturnom planu.

Dobra suradnja Rijeke i Kanade

Dobra suradnja Rijeke i Kanade

Kanadskom veleposlaniku je u njegovom dosadašnjem, jednogodišnjem mandatu ovo četvrti posjet Rijeci. Naš grad i županiju prvi put je posjetio prilikom svečanog otvorenja Rijeke – Europske prijestolnice kulture, krajem veljače bio je gost na Međunarodnom riječkom Karnevalu i Humanitarnom karnevalskom balu, a sredinom rujna posjetio je i izložbu “Histerične mašine” kanadskog umjetnika Billa Vorna, postavljenu u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

„Veselim se nastavku razgovara s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom  o nastavku suradnje na gospodarskom i kulturnom planu. Slogan projekta Europske prijestolnice kulture ‘Luka različitosti’ ima vrlo duboko značenje i za Kanađane, budući da upravo različitost smatramo svojoj snagom i vrlo smo zadovoljni što Rijeka promovira taj koncept“, zaključio je veleposlanik Bowman.