Novi programi, aktivnosti i projekti Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca najavljeni su u Salonu Grada Rijeke.

Predstavljeni su recital „Španjolske strasti“ Diane Haller, inicijativa za osnivanje Riječkog kazališta mladih „Kamov“, novi uspjesi riječke Opere te veliki projekti u sklopu Riječkih ljetnih noći 2017.

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević i mezzosopranistica Diana Haller.

Recital „Španjolske strasti“ Diane Haller na programu HNK Ivana pl. Zajca je u utorak, 2. svibnja, u 20 sati. Uz klavirsku pratnju Filipa Faka, na programu su Manuel de Falla, Joaquin Turina, Fernando Obradors, Federico Garcia Lorca, Hugo Wolf, Xavier Montsalvatge, Carlos Guastavino, Gioachino Rossini i Maurice Ravel.

„Veliko mi je zadovoljstvo ponovno biti u Rijeci. Ovaj je recital složen samo za Rijeku i samo će ovdje biti izložen“, napomenula je poznata operna pjevačica Diana Haller koju u sljedećoj kazališnoj sezoni čeka debi u operi „Norma“, gdje će nastupiti s Kristinom Kolar.

Intendant Blažević predstavio je inicijativu za osnivanje Riječkog kazališta mladih „Kamov“. Naime, Kazalište je jutros Gradu Rijeci predalo prijedlog izmjena Statuta, odnosno prijedlog izmjene unutarnjeg ustrojstva, gdje se između ostaloga nalazi i prijedlog o osnivanju Riječkog kazališta mladih „Kamov“, što je u svom programu intendant Blažević i predložio. „Kamov“ bi djelovao kao umjetnička ustrojbena cjelina HNK Ivana pl. Zajca te bi se na taj način koordinirali programi za djecu i mlade u Rijeci, a uz izvedbene djelatnosti organizirali bi se i seminari, tečajevi i radionice.

Također, intendant Blažević osvrnuo se i na velike uspjehe riječke Opere. Nakon što su snimljena već tri CD-a za međunarodne diskografske kuće, ansambl Opere HNK Ivana pl. Zajca nastavit će sa snimanjima i to odlomaka Verdijevih opera temeljenih na Shakespeareovim djelima, koje će povezivati svjetski poznat bariton Lucio Gallo. Uz ekipu solista svjetskog glasa, pjevat će i neki riječki solisti.

Na jesen, u rujnu, uslijedit će snimanje još jednog CD-a, čiji će promotivni koncert biti sljedeće sezone u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a intendant Blažević napomenuo je kako riječke operne predstave čekaju i mnoga gostovanja.

Gradonačelnik Obersnel poručio je kako je Kazalište napravilo iskorak u odnosu na dosadašnji način rada, čemu svjedoče snimljeni CD-i i inicijativa za osnivanje kazališta za mlade, što je dokaz kvalitete i profesionalnosti.

Ono što svakako treba napomenuti su i veliki projekti Riječkih ljetnih noći 2017., poput Verdijeve „Aide“ na Ljetnoj pozornici u Opatiji, spektakularnog zatvaranja Festivala „Sudar Percussion“ na Bazenima Kantrida, Zajc „Stand up“ u režiji Borka Perića, obnove predstave „Turbofolk“ – „Turbofolk Riloudid“ te Brešanove „La recita dell’Amleto nel villagio di Mrduša Donja“.

Ovom je prilikom pročelnik Šarar napomenuo kako je HNK Ivana pl. Zajca prva ustanova kojoj su za svoj projekt vezan uz Rijeku Europsku prijestolnicu kulture 2020 odobrena europska sredstva. Riječ je o iznosu 200.000 eura, a više o tome doznat će se u utorak, 2. svibnja, na konferenciji za novinare u HNK Ivana pl. Zajca.