Na završnom događanju fakultativnog predmeta “Škola i zajednica” (ŠiZ) koje se održalo na Filozofskom fakultetu u Rijeci, više od 150 učenika srednjih škola iz Primorsko-goranske županije predstavilo je rezultate svojih projekata koje su razvijali kao polaznici ovog programa građanskog odgoja i obrazovanja.

Škola i zajednica naime inovativni je program koji učenicima nudi jedinstveno iskustvo učenja kroz aktivno sudjelovanje u zajednici. Učenici samostalno istražuju i pronalaze rješenja za probleme u svojoj zajednici, razvijajući tako vrijedne vještine kritičkog razmišljanja, suradnje i aktivnog građanstva. Program se trenutno provodi u 70 srednjih škola, a pohađa ga više od 1600 učenika diljem zemlje.

Predstavljanje završnih projekata programa Škola i zajednica

Program je vodila prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i jedna od suautorica ŠiZ-a

U Primorsko-goranskoj županiji, koja je prva u Hrvatskoj uvela ovaj predmet, zastupljen je u 19 srednjih škola, uključujući škole na otocima i u Gorskom kotaru, pohađa ga ukupno 362 učenika u 24 skupine pod vodstvom 25 nastavnika. Učenici strukovnih škola i gimnazija PGŽ-a ove su se godine u okviru ŠiZ-a bavili najrazličitijim temama od pitanja beskućništva, mentalnog zdravlja, ovisnosti mladih, „sela duhova“ u Gorskom kotaru, seksualnog odgoja, kvalitete boravka u školi pa sve do pitanja događaja i sadržaja na otocima i dostupnosti kulturnih sadržaja mladima.

Svoj su rad srednjoškolci predstavili najvišim dužnosnicima županije i gradonačelnicima gradova u kojima im se škole nalaze, zagovarajući promjene i tražeći jasne odgovore od lokalnih vlasti. Radi se o jedinstvenom društvenom događaju koji ukazuje da među mladima postoji i dalje motivacija i iskra doprinosa zajednici.

Predstavljanje završnih projekata programa Škola i zajednica

Učenička predstavljanja vodio je dr. sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu

Program je vodila prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i jedna od suautorica ŠiZ-a, a učenička predstavljanja vodio je dr. sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, također suautor ŠiZ-a.

Škola i zajednica (ŠiZ) je inovativni program građanskog odgoja i obrazovanja koji učenicima srednjih škola nudi jedinstveno iskustvo učenja kroz aktivno sudjelovanje u zajednici. Njegovi autori su: Laura Angelovski, Bojana Ćulum Ilić, Helena De Karina, Karin Doolan, Zoran Grozdanov, Boris Jokić, Dražen Šimleša i Nebojša Zelič.

Događanju su, uz autore kurikuluma i institucijskih nositelja projekta, Sveučilišta u Rijeci, Prve riječke hrvatske gimnazija i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, prisustvovali zamjenik župana Petar Mamula, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pročelnica UO a za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg te ravnatelji i ravnateljice srednjih škola u PGŽ-u u kojima se provodi ŠiZ.

Predstavljanje završnih projekata programa Škola i zajednica

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović govorio je o važnosti građanskog odgoja za djecu i mlade

Cilj mu je promijeniti perspektivu o građanskom odgoju i obrazovanju kroz približavanje škole zajednici, i obrnuto. Program se temelji na ideji da je za ostvarivanje osobne i društvene dobrobiti kod učenika nužno razvijati znanja, vještine i stavove o važnosti povezanosti u zajednici te aktivnog djelovanja pojedinaca. Učenici u sklopu predmeta samostalno istražuju i pronalaze rješenja za probleme u svojoj zajednici, razvijajući tako vrijedne vještine kritičkog razmišljanja, suradnje i aktivnog građanstva. Program se trenutno provodi u 70 srednjih škola, a pohađa ga više od 1600 učenika širom zemlje. U Primorsko-goranskoj županiji provodi se u 19 srednjih škola škola, uključujući škole na otocima i u Gorskom kotaru, pohađa ga ukupno 362 učenika u 24 skupine koje se bave istraživanjem različitih problemskih situacija u njihovim lokalnim zajednicama, pod vodstvom 25 nastavnika.

„Počeli smo ‘šiziti’ i u drugim županijama, a nadam se da ćemo za koju godinu „šiziti“ i u cijeloj Hrvatskoj jer sve ono što se predlaže i uči kao tema i razmatra kao projekt u okviru ovog predmeta su teme od interesa i trebale bi biti u fokusu donosioca odluka, poput zaštite okoliša, beskućništva, a posebno mi je drago da moji Gorani raspravljaju i iseljavanju kao i brojnim drugim problematikama s kojima će se uključiti i dati prijedloge poboljšanja stanja u zajednici čiji su članovi“, rekao je zamjenik Mamula.

Predstavljanje završnih projekata programa Škola i zajednica

Predstavljanje završnih projekata programa “Škola i zajednica”

„Posebno me veseli da će učenike danas poslušati gradski i županijski čelnici, čuti njihov glas jer je to iskren glas koji daje nadu u bolje sutra i zdraviju zajednicu“, rekao je Boris Jokić, ravnatelj zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja koji je izrazio zadovoljstvo dinamikom kojom se ŠiZ razvija, ali i da se, kako je naveo, vratio na mjesto s kojeg je sve krenulo, a to je Primorsko-goranska županija.

Podsjetio je da se ŠiZ, pored naše, izvodi i u Zagrebačkoj te Krapinsko-zagorskoj županiji. „Ove tri županije su dokazale da jesu mjesta na kojima se može osmisliti i provesti drugačiju školu, a koju zaslužuju svi učenici u Hrvatskoj“, zaključio je Jokić.

Predstavljanje završnih projekata programa Škola i zajednica

Zamjenik župana Petar Mamula

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo prepunom dvoranom, što pokazuje zainteresiranost mladih ljudi za teme koje se tiču aktivnog građanstva.
„Želim iskoristiti ovu priliku da naglasim usku povezanost ŠiZ-a i Građanskog odgoja, koji je Grad Rijeka uveo u kurikulum osnovnih škola. Građanski odgoj nije samo još jedan predmet u kurikulumu, već temeljna komponenta u izgradnji naše budućnosti. Uvođenjem Građanskog odgoja, Grad Rijeka je pokazao predanost obrazovanju koje nadilazi tradicionalne okvire i potiče razvoj društveno odgovornih, aktivnih i informiranih građana“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Naglasio je kako Grad Rijeka daje punu podršku Primorsko-goranskoj županiji u razvoju, provođenju i širenju fakultativnog predmeta “Škola i zajednica” diljem Hrvatske.