U Galeriji Kortil otvorena je izložba „Drugost“ koja Riječanima i njihovima gostima predstavlja preko trideset umjetničkih djela Nacionalnog muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Zagreba (NMMU).

Izložba se kroz odabir radova naših vodećih autorica i autora bavi konceptom „drugosti“ nudeći novu perspektivu i neka od mogućih tumačenja izloženih djela nastalih u periodu od druge polovice 19. stoljeća naovamo.

Koncept kustosice NMMU Marte Radman bavi se razotkrivanjem i čitanjem društvenih preduvjeta, autocenzurom umjetnika i značajem rodnog i spolnog identiteta u stvaralačkom izričaju, kroz  problematiku feminizma, dekolonizacije te rodne i LGBTQI+ teorije.

Među ostalima, na izložbi su postavljeni radovi Miroslava Kraljevića, Vlahe Bukovca, Milivoja Uzelca, Vere Fisher, Josipa Račića, Vlaste Delimar, Naste Rojc i Ksenije Kantoci u medijima slikarstva, skulpture, fotografije, videa i umjetničkih instalacija.

Uvodnu riječ na otvorenju izložbe imali su gradonačelnik Marko Filipović, ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba Branko Franceschi, voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić i kustosica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Marta Radman.

Gradonačelnik je istaknuo zadovoljstvo što se izložba s ovom temom otvara upravo u danima obilježavanja Dana grada Rijeke. „Činilo se savršeno prikladnim u gradu koji slovi kao otvoren, liberalan, drugačiji i svoj, otvoriti izložbu koja je upravo takva – drugačija i svoja. S jedne strane, nalazimo imena poput Vere Fischer, Vlaste Delimar, koja su, s druge strane, izložena pokraj autora poput Vlahe Bukovca i ostalih. Drugim riječima, nalazimo ono najbolje od druge polovice 19. stoljeća naovamo, nešto različito u odnosu na što smo možda navikli vidjeti. U društvu u kojem se nalazimo, izrazito je važno apostrofirati i poticati upravo tu različitost, ili drugost – ako hoćete, koju često danas mnogi žele zatirati. Zato je Rijeka ugostila ovu izložbu, osim što je dakako umjetnički izrazito vrijedna, ona šalje poruku svima da novo, drugačije i različito, uvijek imaju i imat će mjesto u našem gradu“, rekao je Filipović.

Izložba u Galeriji Kortil ostaje otvorena do 14. rujna.

(Foto: Tanja Kanazir)