U Zapovjedništvu 5. Korpusa Hrvatske kopnene vojske u Rijeci održan je radni sastanak ministrice obrane RH, Željke Antunović s predstavnicima lokalnih vlasti, zdravstva i sveučilišta na kojem je potpisano pismo namjere i definirani rokovi za prepuštanje vojarne “Trsat” u posjed civilnim strukturama.

Potpis pisma namjere za prepuštanje VojarneRadnom sastanku nazočili su gradonačelnik Grada Rijeke mr.sc Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, rektor Sveučilišta u Rijeci akademik Danijel Rukavina, te ravnatelj KBC Rijeka dr. Herman Haller.

Povod ovom, za budući razvoj grada i Sveučilišta, izuzetno važnom sastanku bio je potpisivanje pisma namjere kojim su definirani načini i rokovi preseljenja vojarne Trsat na druge lokacije i prepuštanje cjelokupnog kompleksa vojarne civilnoj namjeni.

Ministrica Antunović je naglasila da se potpisom ovog pisma namjere s jedne strane provodi zacrtana politika Vlade RH i istovremeno radi na dosizanju ciljeva važnih za reformu Ministarstva obrane i smanjenje broja objekata koji nisu potrebni za funkcioniranje vojske.
Minstarstvo obrane želi tim ciljem povezati posao smanjenja objekata i napuštanje lokacija te ubrzati administrativne procese i ujedno se povezati s drugim razvojnim projektima jedinica lokalne samouprave i države u cjelini.
Konkretno se u Rijeci radi o projektu izgradnje Kliničkog bolničkog centra kojeg je Vlada RH već ranije prihvatila i uvrstila u svoje razvojne planove i izgradnji Sveučilišnog kampusa, koji će biti višestruko koristan za građane Rijeke.
Budući da se radi o objektima od općeg i državnog interesa troškovi koji će nastati preseljenjem i napuštanjem vojarne Trsat biti će najvećim dijelom pokriveni iz Državnog proračuna.
Ministrica Antunović i Vojko ObersnelMinistrica je naglasila da je u kraćem vremenu prepušten niz objekata jedinicama lokalne samouprave u Zagrebu, Zadru i Osijeku, Šibeniku, Splitu, a sada evo i u Rijeci. Za Rijeku je dodala, da je ona sama osobno emotivno i profesionalno vezana za brzu realizaciju ovih projekata, jer su to projekti koje već tri godine radeći u Vladi RH podržava i “gura naprijed”.

Izrazila je zadovoljstvo što se potpisivanjem ovog pisma namjere koje definira spremnost Ministarstva obrane da taj prostor napusti u vlastitu interesu i da ga preda u korist dva razvojna projekta Rijeke. Ključni elementi iz ovog pisma namjere realizirat će se u dva dijela. Do konca 2003.g. napustit će se jedan dio vojarne na Trsatu u korist realizacije projekta izgradnje KBC Rijeka. Do konca 2004.g. osigurat će se uvjeti za preseljenje i s preostalog dijela vojarne Trsat. U tome će pomoći i Grad Rijeka, rekla je ministrica Antunović premda su oba ova projekta ustvari projekti države, ali je Grad Rijeka pokazao spremnost da iako formalno nije obvezan, podrži i pomogne da se što prije realizira preseljenje.

Gradonačelnik Obersnel je istaknuo da ovim potpisom započinje ostvarenje još jednog od njegovih kako su to neki nazivali “imaginarnih” projekata vezanih za razvoj Grada. Prije nekoliko godina nismo niti mogli sanjati da ćemo doći u situaciju da će se ovako brzo i s puno dobre volje krenuti u realizaciju razvojnih projekata koji za svakog građanina Rijeke i građana Hrvatske znači jako puno. Nije tajna da je već u urbanističkim planovima Grada Rijeke za taj prostor predviđena namjena izgradnje Kliničkog bolničkog centra i izgradnje sveučilišnog kampusa.

Do kraja godine dio vojarne Trsat, veličine oko 10 hektara biti će prepušten od strane Ministarstva obrane Gradu Rijeci, za proširenje KBC-a za što će se dogotoviti projektna dokumentacija koja je već u izradi i zatvoriti financijska kosntrukcija.
Realizacijom drugog dijela, odnosno oslobađanjem cjelokupne površine od 34 hektara do konca 2004., stvorit će se uvjeti za realizaciju projekta sveučilišnog kampusa, koji će doprinijeti ne samo razvoju Rijeke kao sveučilišnog centra i stvaranju uvjeta za primjeren boravak preko 2000 studenata u kampusu, nego će taj kampus imati i funkciju kao Mediteransko selo za smještaj sportaša koji će boraviti u Rijeci za vrijeme održavanja 16. mediteranskih igara, rekao je Obersnel.
Realizacija ovih projekata je za sve zainteresirane strane izuzetno značajna, rokovi su čvrsto postavljeni i nema nikakve sumnje da će biti realizirani.