U sklopu Riječkog programa lokalnog parnerstva, tijekom tjedna Hrvatska volontira, stepenice koje povezuju ulicu Podhumskih žrtava sa Strossmayerovom ulicom poprimile su novi izgled.

Bila je to jedna u nizu aktivnosti koje su se od 21. do 26. svibnja održale u sklopu programa Kortil uživo. U njima su sudjelovali umjetnici, učenici, susjedi i drugi zainteresirani građani iz ovog sušačkog kvarta. Cilj ovog programa koji se provodi na trgu između škola je uređenje okoliša, posebice samog trga, ali i umjetničke intervencije u javnom prostoru. Zamišljen kroz suradnju umjetnika i zajednice u program su uključeni OŠ Centar, Građevinska tehnička škola, Graditeljska škola za industriju i obrt, potom Hrvatski kulturni dom na Sušaku i galerija Kortil, te niz udruga i umjetničkih organizacija. Ovogodišnje aktivnosti održane su u sklopu projekta “Oslikavanje stepeništa” (početak II. Faze projekta), jednog od sedam projekata u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva za 2018. godinu.

Intervencije u prostoru kvarta započele su oslikavanjem stepenica portretom Josipa Pičmana, arhitekta i autora prvonagrađenog idejnog rješenja za izgradnju Narodnog doma (današnji HKD i hotel Neboder) na natječaju kojeg je Grad Sušak proveo 1934. godine. Zbog njegove tragične smrti, nagrađeno rješenje nije realizirano u cijelosti, no napredni duh Pičmanove osobnosti dominira Sušakom i danas. Inicijativu je pokrenula Renata Petani u sklopu Kortila uživo, a intervenciju su izveli akademski umjetnici i poznati riječki streetartisti Mislav Lešić (Riječanima poznatiji kao Džedaj) i Dorijan Šikić. Učenici OŠ Centar su uz mentorstvo Tanje Blašković ispred škole iscrtali kvart i na njemu kroz igru potražili put do škole.

Svoj prilog uređenju trga dali su i Matea Zeman i Edo Hrženjak izradom privremenog murala na oglasnoj ploči i stupu. Učenici srednjih škola izradili su drvene klupe za sjedenje na otocima oko stabala, između kojih su uređeni suhi vrtovi. Velika podrška izvedbi bili su volonteri Boris, Tamara, Gordana, Mia, Marin, Dalia, Boris, Martina kojima su se pridružili volonteri Europske volonterske službe Udruge Žmergo i Regionalnog info centra za mlade Rijeka – UMKI. Uz njihove smothie opuštanje je nastupilo sa svirkom Če bo bo če na na i dvojca Žlica i gitara.

Uređenje trga nastavlja se u rujnu kroz projekt Riječkog programa lokalnog partnerstva, u sklopu uličnog festivala EKORTIL u suorganizaciji galerije Kortil, udruge Žmergo i okolnih škola. Festival se organizira na načelima zero waste (nula otpada) prakse uz estetske zahvate u prostoru temeljene na ponovnoj upotrebi materijala i reciklaži uz obavezan “uradi sam” princip, a svrha odnosno misao vodilja manifestacije je oplemeniti ljetnu kulturnu ponudu u gradu, uključiti susjedstvo, učenike i ostale građane u kreativne aktivnosti te skrenuti pozornost na ekološke umjetničke prakse. Tijekom Festivala nastavit će se uređivanje trga, ali istovremeno održati i niz edukativnih i zabavnih radionica i igraonica kroz koje ćemo otkrivati nove/stare vrijednosti i zanimljivosti Sušaka.