Od sljedeće pedagoške godine Dječji vrtić Morčić zasjat će u novom ruhu. Završetak svih radova na vrtiću Morčić planiran je za 1. lipnja ove godine.

Novi objekt vrtića Morčić danas su obišli gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin sa suradnicima te predstavnici izvođača radova i nadzora.

U novom objektu vrtića Morčić u tijeku su završni radovi izrade fasade i uređenja okoliša. Radovi na unutrašnjosti objekta u potpunosti su izvedeni i objekt je opremljen svim potrebnim namještajem i didaktičkom opremom, za koju ravnateljica Guštin tvrdi da je jedna od najboljih u Hrvatskoj.

Ukoliko loši vremenski uvjeti ne uspore radove, planirani završetak predviđen je za 1. lipnja ove godine, jer se svi preostali radovi izvode vani.

Kako je napomenuo gradonačelnik Obersnel, u novi objekt vrtića Morčić početkom lipnja uselit će djeca koja su i ranije pohađala taj vrtić, a koja su tijekom gradnje novog objekta bila smještena u susjednim vrtićima.

Također, u novi Morčić uselit će i djeca iz vrtića Đurđice, čiji će objekt biti srušen, a na njegovom će mjestu biti izgrađen novi, po principu primijenjenom na objektu vrtića Morčić. Rok za izgradnju vrtića Đurđice je kraj 2017. godine.

Ovim zahvatima, kapaciteti vrtića Morčić i Đurđice bit će povećani za ukupno 150 novih mjesta.

 

Radovi na vrtiću Morčić

Radovi na uklanjanju postojećeg objekta vrtića Morčić započeli su u siječnju ove godine. Zbog načina na koji je bio izgrađen i gabaritnih ograničenja, kapacitet postojećeg vrtića nije se mogao mogao povećati dogradnjom, stoga je odlučeno da se na postojećoj lokaciji izgradi novi objekti po principu modularne gradnje.

Novi objekt vrtića Morčić danas ima prizemlje i prvi kat. Kapacitet vrtića je povećan, podignut je nivo kvalitete smještaja, a smanjit će se i zahtjevi za potrošnju energije za grijanje i hlađenje objekta. Novi vrtića Morčić u potpunosti će biti u skladu s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe. Imat će polivalentnu dvoranu te sve potrebne prateće sadržaje, a u vrtiću Morčić bit će smještena i centralna praonica rublja. Na krovu objekta bit će postavljeni solarni kolektori za pripremu tople potrošne vode, te će se urediti i okoliš objekta.

Projektnu dokumentaciju izradio je ovlašteni projektant Tomislav Kukina, dipl.ing. arh., a radove izvodi tvrtka Jedinstvo Krapina d.o.o. Nadzor nad izvođenjem radova vrši tvrtka PRO STUDIO d.o.o. iz Viškova.

Konstantna ulaganja Grada Rijeke

Vrijednost radova na vrtiću Morčić i vrtiću Đurđice, koji će se, po dovršetku radova na Morčiću, graditi na lokaciji sadašnjeg vrtića Đurđice, po istom modelu, iznosi 34.739.531,56 kuna. Radovi se financiraju iz kredita koji je Dječjem vrtiću Rijeka odobren u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, a Grad Rijeka, kao osnivač ustanove, Dječjem vrtiću Rijeka osigurava sredstva za otplatu tog kredita.

Dodatno, Grad Rijeka u projekte vrtića Morčić i Đurđice ulaže još oko dva milijuna kuna proračunskih sredstava. Tako je do sada ukupno uloženo 952.415,88 kuna u izradu projektne dokumentacije s ishođenjem građevinske dozvole, geotehnički i geodetski projekt te vodni i komunalni doprinos, a ulaže se još oko milijun kuna za stručni i obračunski nadzor, dokup snage struje, komunalne priključke i uknjižbu objekta.

Izgradnjom novih vrtića Morčić i Đurđice podmirit će se potrebe roditelja za upisom djece u vrtić, odnosno jaslice, na istočnom dijelu grada, te će se podići nivo kvalitete smještaja i smanjiti zahtjevi za potrošnju energije za grijanje i hlađenje objekta.

Po završetku radova, novi vrtić Morčić, koji se proteže na 2.075 kvadratnih metara i ima ukupno 60 prostorija, pohađat će 10 odgojno-obrazovnih skupina djece.

Inače, Grad Rijeka sustavno ulaže u povećanje kapaciteta vrtića pa su tako posljednjih godina izgrađeni novi objekti s ukupno oko 450 mjesta, u što je uloženo gotovo 62 milijuna kuna. Kada se tome pribroje i dodatni kapaciteti koji će nastati dovršetkom izgradnje novih vrtića Morčić i Đurđice, dolazimo do brojke od oko 600 novih mjesta u vrtićima Dječjeg vrtića Rijeka.

Točnije, posljednjih godina proširen je vrtić Drenova i otvoreno je novih oko 150 mjesta, a potom je otvoren i novi vrtić Srdoči, čime su kapaciteti riječkih vrtića povećani za još oko 150 mjesta. Zatim, otvoren je novi vrtić Radost koji može primiti 45 djece i vrtić Pehlin za 105 djece.

Treba reći i da Grad Rijeka u suradnji s Talijanskom unijom priprema izgradnju novog vrtića na području Krnjeva, za potrebe pripadnika talijanske nacionalne manjine. Također, u pripremi je i izgradnja novog vrtića na području Rastočina te se početkom 2018. godine očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova. Isto tako, gradit će se i vrtić u sklopu Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Financiranje boravka u vrtiću 

Stvarna mjesečna cijena vrtića za dijete, tzv. ekonomska cijena, za redoviti cjelodnevni 10,5 satni program u Dječjem vrtiću Rijeka iznosi 2.167,20 kune po djetetu. No, cijena za roditelje s prebivalištem u Rijeci iznosi od 550 do 720 kuna, ovisno o njihovim primanjima. Razliku u cijeni podmiruje Grad Rijeka.

Osim toga, roditeljima se iznos sudjelovanja u mjesečnoj cijeni smanjuje za drugo dijete za 30%, za treće dijete za 60%, a za četvrto i svako sljedeće dijete za 100%, pod uvjetom da su djeca upisana u Dječji vrtić i da su članovi istog kućanstva. U proračunu Grada Rijeke za 2017. godinu osigurano je za predškolsku djelatnost Dječjeg vrtića Rijeka 120,5 milijuna kuna.

Također, Grad Rijeka plaća i boravak djece iz socijalno ugroženih obitelji u gradskim vrtićima i djece s teškoćama u razvoju pa je tako pravo na potpuno ili djelomično podmirenje troškova boravka u jaslicama i vrtićima pedagoške godine 2016./2017. steklo 644 riječke djece, za što će Grad Rijeka u ovoj godini izdvojiti oko 26,5 milijuna kuna.

Isto tako, Grad Rijeka sustavno radi na obnovi postojećih vrtićkih i školskih objekata. Tako je, samo tijekom posljednjih godinu dana, u obnovu i uređenje devet osnovnih škola Grada Rijeke i 14 vrtića Dječjeg vrtića Rijeka uloženo ukupno 13.460.940,28 kuna. U pripremi je obnova još 15 objekata.