U nedjelju, 2. lipnja održani su 16. sportski susreti mjesnih odbora Grada Rijeke u sklopu obilježavanja zaštitnika grada Rijeke – svetog Vida u kojima je braneći boje svog mjesnog odbora, svoje vještine u boćanju, potezanju konopa, briškuli i trešeti odmjerilo 200 natjecatelja.

Napetosti, zabave i dobrog raspoloženja nije nedostajalo. Još jednom se pokazalo da je održavanje sportskih susreta mjesnih odbora više nego uspješna aktivnost koju Odsjek za mjesnu samoupravu provodi već punih 15 godina.

Kao i svake godine najranije su startali boćari. Prijavljeno je 18 ekipa i već u 9,00 sati zakotrljale su se prve boće i bulini na jogu Boćarskog kluba Zamet. Natjecanje je pratio sudac Armando Rakić, član BK Zamet, ujedno i nacionalni sudac, uz pomoć još jednog nacionalnog suca Ivice Pribanića.

Kako bi se igre ipak u kontinuitetu održale bez remećenja rasporeda, u mjesto ekipa koje su nažalost morale izostati sa susreta igrale su i tajnice mjesnih odbora pokazavši se kao dobre boćarice, a muški tajnici su bili odlična logistika.

Sportski susreti mjesnih odbora - boćanje 1

Početak turnira u boćanju

Najbolji u koturanju i izbijanju bili su: 1. Mjesni odbor Grbci, 2. Mjesni odbor Kozala 3. Mjesni odbor Grad Trsat, a naj igračem turnira proglašen je Mladen Samardžija, igrač Mjesnog odbora Grbci.
Stoga posebnu pohvalu zaslužuje upravo MO Grbci, koji su na sportske susrete došli odlično pripremljeni.

Briškulu i trešetu igralo je 36 natjecatelja iz 18 mjesnih odbora. Busalo se i strišalo, namigivalo, kimalo ramenima i obrvama, ali sve u granicama normale, što je budno pazio i sudio pošteno, šegrt  Marijan Matković uz pomoć dugogodišnjeg suca Josipa Milardovića. Turnir je završio s ovim poretkom: 1. Mjesni odbor Gornja Vežica  2. Mjesni odbor Školjić – Stari grad 3. Mjesni odbor Orehovica.

Briškulu i trešetu  u revijalnom izdanju zaigrale su i predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj s pročelnicom Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade, Ivom Erceg, protiv bivšeg pročelnika Mladena Vukelića i voditeljice Odsjeka za mjesnu samoupravu Dragice Fadljević i pritom odnijele pobjedu.

Sportski susreti mjesnih odbora - briškula i trešeta

U briškuli i trešeti protiv pročelnice Erceg i predsjednice Gradskog vijeća Trošelj igrali bivši pročelnik Vukelić te voditeljica Fadljević

Disciplina koja uvijek izazove najviše zanimanja i privuče najviše gledatelja i navijača je potezanje konopa. Konop se potezao na prostoru  novouređenog  košarkaškog igrališta koje je kroz Riječki program lokalnog partnerstva dobilo novu akrilnu podlogu plave boje.

Potezao je svako sa svakim, igralo se na dvije dobivene. Ove godine prvo mjesto i pršut osvojili su natjecatelji  sa Grbaca, drugo mjesto pripalo je Pehlinu, i treće Mjesnom odboru Kozala.

Suci Berislav Kozulić i Miroslav Ivaničić i ove godine rado su se odazvali i pohvalili našu organizaciju sportskih susreta. Kažu da im je žao što se i oni ne mogu natjecati sa svojim ekipama jer, na žalost nemaju prebivalište “va Reke”. No uvijek mogu biti naši gosti i revijalno povući konop sa najboljima, možda druge godine na Korzu…

Sportski susreti mjesnih odbora - potezanje konopa 1

Potezanje konopa

Kao i prethodnih godina, ekipa Gradskog društva Crvenog križa Grada Rijeke bila je zadužena za praćenje igara liječničkom uslugom. Naravno, i simpatična doktorica bila je uz natjecatelje u slučaju da „zatreba“. Na svu sreću nije imala potrebu intervenirati.

Pored ovih igara na košarkaškom igralištu koje je kroz tri godine u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva dobilo novo ruho, haklala se košarka. Prepuno igralište mladosti na ponos je igrališta i svih volontera i donatora koji su pomogli obnoviti ga u korist naših najmlađih građana.

Na terenima se mogla pogledati i izložba galerija slika Rijeke i njenih zanimljivosti koje je pripremio naš bivši tajnik Marijan Matković. Izložba se dalje može pogledati u prostorijama MO Zamet, Trg riječkih olimpijaca 3.

Za posluživanje toplog obroka i pića za učesnike natjecanja uz podršku tajnica mjesnih odbora pobrinuli su se zaposlenici Studentskog Centara Rijeka. Veliko hvala za logističku podršku vrijednim i simpatičnim članovima Športskog društva Zamet,  Boćarskog kluba Zamet, Zametskih maškara, Zametskih zvončara, kao i članovima Vijeća MO Zamet. Zahvaljujemo se i Rijeka sportu i Upravnom odjelu za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport i mlade koji su  nam je omogućili korištenje sportskih terena.

Na kraju zahvaljujemo se svim vijećima mjesnih odbora koji su se odazvali, svim učesnicima sportskih disciplina koji su branili boje svog mjesnog odbora kao i svima koji su pomogli realizaciju ovih susreta. Najuspješnijima čestitamo na ostvarenim rezultatima, a onima koji su imali manje sreće želimo više uspjeha na nekim idućim susretima.

(Dragica Fadljević, voditeljica Odsjeka za mjesnu samoupravu)

Rezultati:

Kako smo se proveli pogledajte kroz fotografije koje govore više od riječi – Dani svetog Vida 2024 – sportski susreti mjesnih odbora Grada Rijeke.