Ugovori su potpisani temeljem godišnjeg Poziva za prikupljanje ponuda za projekte i programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke, Jasna Grgurić Malović, savjetnica u UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života, Emil Baumgartner, Matica umirovljenika Grada Rijeke Ilinka Serdarević, Udruga Terra, Dejan Travica, Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza, Paula Bogović, Udruga Uzor, Nikolina Matić, Centar za kulturu dijaloga, Katarina Kukolj, Udruga Srce za nju, Miljenko Mišljenović, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života proveo  je Javni natječaj za financiranje projekata i programa iz područja zdravstva, socijalne zaštite i unapređenja kvalitete života u 2024. godini. Riječ je o natječaju čiji je cilj zaštiti i unaprijediti zdravlje građana, unaprijediti socijalnu zaštitu posebno osjetljivih skupina građana, unaprijediti pružanje kvalitetnih socijalnih usluga, unaprijediti preventivnu zdravstvenu zaštitu s ciljem smanjenja učestalosti bolesti u čijem nastanku i tijeku značajnu ulogu imaju različita za zdravlje rizična ponašanja.

 

Marko Filipović i Miljenko Mišljenović

Marko Filipović i Miljenko Mišljenović

Također, natječajem je obuhvaćena i promocija zdravih stilova života, zaštita životinja, zaštitu prava potrošača, avio izviđanje s ciljem zaštite ljudi i imovine od požara i ekoloških opasnosti i obuka potražnih pasa za traganje i spašavanje iz ruševina.

Ciljane skupine korisnika na koje su projekti/programi usmjereni su; djeca, mladi, žene, obitelj, osobe starije životne dobi, djeca s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, žrtve nasilja, beskućnici, korisnici nužnog smještaja, ovisnici, branitelji, ratni stradalnici, teško bolesne i kronično bolesne osobe, potrošači, građani općenito, te životinje.

Na javni natječaj pristiglo je ukupno 80 prijava, od kojih 10 nije zadovoljilo propisane formalne uvjete. Od preostalih 70 prijava, prihvaćeno je financiranje 6 programa iz područja socijalne zaštite u ukupnom iznosu od 245.000,00 eura, 50 programa iz područja zaštite tjelesnog i mentalnog zdravlja u ukupnom iznosu od 372.000,00 eura, 1 program iz područja skrbi za životinje u ukupnom iznosu od 6.300,00 eura, 4 programa iz područja unapređenja kvalitete života u ukupnom iznosu od 44.000,00 eura.
Ukupno će se financirati 61 program s ukupnim iznosom od 667.300,00 eura. U odnosu na 2023. godinu financirat će se 7 programa manje, ali je iznos financiranja za 23,5% viši.

Kako je naglasio gradonačelnik Marko Filipović, u protekle tri godine za financiranje udruga izdvojeno je 1.387.000,00 eura.

Goran Palčevski

Goran Palčevski

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski je obraćajući se predstavnicima udruga kazao kako su za realizaciju ovog programa prije svega zaslužne kolegice iz Odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života koje su svakodnevno u kontaktu, kako s udrugama tako i korisnicima programa. “Znamo da vam ova sredstva u vašem radu znače puno. Svjesni smo također da vam podjednako znači i institucionalna potpora koju pružamo godinama. zahvaljujemo vam na trudu, zalaganju kao i pomoći koju pružate kako bi naš grad bio bolji za život svih. Nadstandard ovih usluga kroz projekte i programe udruga iz područja zdravstva, socijalne zaštite i unapređenja kvalitete života ne postoji na nacionalnoj razini. Od iduće školske godine uvodimo u škole i Zdravstveni odgoj i po svemu tome je Rijeka jedinstvena. Moramo pratiti rezultate programa, pratiti kako se oni razvijaju, kako bismo zajednički postigli bolje, jer uvijek može bolje“, rekao je Palčevski.

Paula Bogović, Udruga Uzor

Paula Bogović iz Udruge Uzor

U ime udruga okupljene je pozdravila Paula Bogović iz Udruge Uzor koja već sedamnaest godina kroz Programsko područje suzbijanja nasilja nad ženama i djecom te nasilja u obitelji i Programsko područje zaštite i podrške mentalnom zdravlju djece i mladih.

Valja naglasiti kako osim programa i projekata koje provode udruge, Grad Rijeka financira i programe/projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koje provode ustanove, a za što je u proračunu Grada Rijeke za 2024. godinu osigurano ukupno 421.410,00 eura. To su Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Klinički bolnički centar Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, Dom za starije osobe “Kantrida” Rijeka, Dom za odrasle osobe „Turnić“, Hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić”, Dnevni centar za rehabilitaciju “Slava Raškaj” Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija i ove godine Dom za osobe s demencijom.

U posljednje tri godine iz proračuna Grada Rijeke je za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koje provode ustanove i udruge (uključujući i Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka) izdvojeno oko 3.683.000,00 eura.