Budući da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19 (koronavirus), Stožer civilne zaštite RH donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti. Napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka dozvoljeno je isključivo uz posebne propusnice i to samo u iznimnim situacijama.

Prema odluci navedenog Stožera, jedna od takvih situacija je kada osoba iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština mora napustiti svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka.

U tom slučaju, i samo u tom slučaju, građanima Rijeke propusnice izdaje Stožer civilne zaštite Grada Rijeke.

Stožer civilne zaštite Grada Rijeke propusnice može izdati samo i isključivo građanima Rijeke odnosno osobama koje imaju prijavljeno prebivalište ili stalni boravak na području Rijeke.

Svi ostali, propusnice za ovu svrhu moraju zatražiti od stožera koji djeluju na području općine ili grada u kojem su prijavljeni. Primjerice, osobe koje su prijavljene u Kastvu, dozvolu za napuštanje Kastva iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, moraju zatražiti od Stožera civilne zaštite Grada Kastva, osobe prijavljene u Kostreni, od Stožera civilne zaštite Općine Kostrena i slično.

Osobe s prebivalištem ili stalnim boravkom u Rijeci, svoje propusnice za napuštanje područja Rijeke iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, mogu zatražiti putem maila: propusnice.cz@rijeka.hr.

Potrebni podaci za izdavanje ove propusnice su:

 1. Ime i prezime
 2. OIB
 3. Adresa
 4. Mjesto u koje odlazite prilikom napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka
 5. Razlog napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka
 6. Ime, prezime i OIB osobe zbog koje napuštate mjesto prebivališta i stalnog boravka
 7. Datum napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka
 8. Datum povratka u mjesto prebivališta i stalnog boravka.

Također, počevši od sutra (24. ožujka), sve informacije o ovoj temi građani Rijeke mogu dobiti na broj telefona 051 209 478, koji je dostupan svakog dana (i vikendom) od 8 do 20 sati.

Uz navedeni telefon i dalje je aktivna i mail adresa Stožera civilne zaštite Grada Rijeke stozer.cz@rijeka.hr.

Prema odluci Stožera civilne zaštite RH, uz propusnicu, građani svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka mogu napuštati i u posebnim okolnostima radi obavljanja posla, a potrebnu propusnicu za to izdaje isključivo poslodavac.

Inače, prema odluci Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, ukoliko imaju važeću propusnicu, zabrane se ne odnose na osobe koje imaju sljedeće obaveze odnosno potrebe:

a) promet i kretanje nužno za opskrbu pojedinih  područja,

b) dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,

c) izvješćivanje javnosti,

d) stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,

e) vitalne obiteljske razloge poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština,

f) putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,

g) žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Prilikom ulaska i izlaska s područja moraju se poštivati sljedeće mjere:

 • socijalno distanciranje,
 • nezadržavanje na javnim prostorima,
 • posjedovanje valjane propusnice.

Prema Odluci Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju:

 • odgovorne osobe u pravnoj osobi odnosno poslodavci u slučajevima pod a, b, c, f ili g odnosno u slučaju prometa i kretanja nužnog za opskrbu pojedinih područja, dnevnih migracija zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvještavanja javnosti, putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19,
 • izabrani liječnik obiteljske medicine u slučaju pod d tj. stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,
 • nadležni stožeri civilne zaštite u slučaju pod e tj. kada se radi o vitalnim obiteljskim razlozima poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen