TD Rijeka plus obavještava korisnike parkirališta Putnička obala da će radi svečanog otvaranja manifestacije Europske prijestolnice kulture privremeno biti onemogućeno parkiranje na više dijelova parkirališta, od dana 22. siječnja do 7. veljače 2020.

Zbog postavljanja umjetničkih instalacija i priprema područja luke za doček publike koja će pratiti Otvorenje EPK, zatvara se dio parkirnih mjesta na Putničkoj obali, a od 30.1. zatvara se parking na Putničkoj obali i Rivi Boduli

  • od srijede 22.01.2020. do petka 07.02.2020. neće biti moguće parkiranje na više dijelova parkirališta Putnička obala zbog postavljanja svjetlosnih i dr. instalacija,
  • od četvrtka 30. siječnja 2020. do nedjelje dana 02.02.2020., neće biti moguće parkiranje na cijelom parkiralištu Putničke obale. Prostor će biti ograđen.

Stanari korisnici povlaštenih parkirnih karata i pretplatnici u vrijeme zabrane mogu parkirati svoja vozila na zatvorenom parkiralištu Delta te na otvorenim parkiralištima na području tržnice, ulica Ivana Zajca, Matije Gupca te Veslarskoj, kao i parkiralištima HŽ Brajdica, HŽ Žabica, Gomila i Školjić. 

Vozila parkirana u vrijeme zabrane će ukloniti specijalno vozilo „pauk“.

Ovo privremeno ukidanje parkinga vezano je uz započete pripremne radove u luci za Otvorenje Europske prijestolnice kulture

Za potrebe središnje svečanosti otvorenja, koja se 1.2.2020. održava u Riječkoj luci, traju radovi na postavljanju svjetlosnih instalacija u području luke.

Radi navedenih priprema, dopreme svih elemenata, te provođenja radova i montaže svjetlosnih instalacija, sukcesivno se tijekom proteklih dana zatvara dio parkirnih mjesta na dijelu Adamićevog gata te na području Putničke obale. Ovo sukcesivno zatvaranje parkinga radi navedenih radova na postavljanju instalacija i pripremi prostora za Otvorenje nastavljeno je i u subotu 25. siječnja u popodnevnim satima.

Podsjećamo, u sklopu programa Opere Industriale, kao središnjeg programa otvorenja EPK, na nekoliko lokacija u luci i na putu do luke postavlja se više svjetlećih, posebno za ovu priliku oblikovanih, umjetničkih instalacija.  Na Pixel Wallu, svjetlosnoj instalaciji koja se postavlja ispred zgrade Pomorskog putničkog terminala na lukobranu, ispisivat će se tekstualne poruke i iscrtavati piktogrami. Instalacija Migrant Waves, koja se postavlja u nastavku lukobrana, podsjeća na luku kao mjesto migracija. Ona simbolizira i valove, morske i one zvučne. Na De Francheskijevom gatu postavlja se instalacija Digital koja ukazuje na industrijsko-tehnološko naslijeđe Rijeke, dok instalacija Galeb pretvara tipične lučke dizalice u fascinantnu svjetlosnu skulpturu velikih dimenzija, koja slavi galebov let kao izraz slobode.

U četvrtak 30. siječnja 2020. parking Putničke obale će se, zbog potrebe pripreme ovog prostora za doček publike na Otvorenju Europske prijestolnice kulture, u potpunosti zatvoriti za parkiranje. Također, 30.1. zatvara se i parking u Ulici Riva Boduli također zbog priprema za Otvorenje EPK. Naime, prostor za publiku u zoni luke bit će na De Franchescijevom gatu, Adamićevom gatu, Gatu Karoline Riječke, Rivi Boduli i Molo longu. Također, sam se program otvorenja odvija na više mjesta u području luke, a ujedno, na više mjesta u prostoru namijenjenom publici postavljat će se ekrani na kojima će publika u večeri otvorenja moći vidjeti brojne detalje izvedbe s različitih lokacija koje je s pojedinih pozicija nemoguće uočiti.

Na Adamićevom gatu osigurat će se poseban prostor za praćenje programa otvorenja namijenjen osobama s invaliditetom.

O svemu navedenom građani i publika bit će obaviješteni putem medija idući tjedan za kada se priprema konferencija za medije u suradnji sa javnim gradskim službama i policijom koja će obuhvatiti sve detalje važne za boravak u središtu Rijeke tijekom 1. veljače 2020.

Podsjećamo, u Rijeci se 1.2. osim u području luke održava i cjelodnevni program otvorenja na više od 30 lokacija u središtu grada. U više od 70 cjelodnevnih događanja, uz ono središnje u luci, okuplja na tisuće izvođača.

 

 

Skip to content