U Gradskoj vijećnici održana je prezentacija projekata te dodjela zahvalnica sudionicima prošlogodišnjeg Riječkog programa lokalnog partnerstva.

Radi se o sedam projekata, realiziranih volonterskim radom građana i donacijama brojnih tvrtki, uz financijsku i tehničku potporu Grada Rijeke.

Projektima oslikavanja stepeništa koje spaja Strossmayerovu ulicu i ulicu Podhumskih žrtava, kao i postave urbanih separea u Kružnu ulicu, na novi način uređeni su dijelovi u središtu grada, dok su uređenjem košarkaškog igrališta u okviru Sportsko-rekreacijskog centra Zamet, kao i uvođenjem dodatnih sadržaja u dječjem parki u ulici Žrtava fašizma između kućnih brojeva 6 i 8 obnovljena su igrališta za mlađe sugrađane. Nadalje, projektom uređenja dvorišnog prostora Osnovne škole Vladimir Gortan broj škola čiji su vanjski prostori uređeni kroz Riječki program lokalnog partnerstva popeo se na devet, završetkom i nastavkom uređenja prostora Place na Svetom Kuzmu dobit će se nova lokacija za druženje građana, sportske susrete, razna kulturna događanja i turističko odmorište, a uređen je i okoliš zgrade Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata na Zametu.

Zahvalu svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekata zahvalio zamjenik gradonačelnika Filipović

Zahvalu svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekata zahvalio zamjenik gradonačelnika Filipović

Vrijednost  projekata realiziranih u 2018. godini je 450 tisuća kuna, od čega je Grad Rijeka izdvojio 220 tisuća kuna, dok je ostatak od 230 tisuća kuna ostvaren kroz volonterski rad i donacije brojnih javnih i gospodarskih subjekata. Najvrjedniji dio projekta, osim što je omogućeno brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, predstavlja angažman volontera, kojih se u 2018. godini uključilo 370. Volontere su oko provedbe svojih ideja okupile grupe građana „Kortil“ i „Školjić za 5“, Savez udruga Molekula, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Primorsko-goranske  županije, Vijeće Mjesnog odbora Sveti Kuzam, Košarkaški klub Zamet te Vijeća roditelja OŠ Vladimir Gortan u suradnji s Mjesnim odborom Vojak.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović uručio je zahvalnice za voditelje projekta, koji su svojim entuzijazmom pridonijeli uspješnoj provedbi zamisli na oplemenjivanju javnih površina u različitim dijelovima grada. Napomenuo je kako je glavna odlika Riječkog programa lokalnog partnerstva to što Grad osigurava sredstva za projekte čiju vrijednost uvećavaju njihovi idejni tvorci volonterskim radom i prikupljanjem donacija, odnosno radi se o svojevrsnoj preteči participativnog budžetiranja, odnosno sudjelovanja građana u planiranju i korištenju proračunskih sredstava.

U realizaciji Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2018. godini sudjelovalo 370 volontera

U realizaciji Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2018. godini sudjelovalo 370 volontera

Sve je projekte predstavila ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Grada Rijeke Dragica Fadljević, poseban pozdrav uputivši Sherifu i Shaki Rushdy, koji provode radionice s prijaviteljima na Zeleni val i Civilne inicijative, programe u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koji se provode na sličan način kao i Riječki program lokalnog partnerstva.
„Vrijednost prezentiranih projekata ne vidim toliko u broju uređenih površina ili zasađenih sadnica, već u tome koliko je kroz ove projekte stvoreno veza u lokalnoj zajednici“, kazao je Rushdy, magistar sistemske znanosti i međunarodnog razvoja s 40 godina iskustva u unaprjeđivanju rada angažiranih grupa i organizacija.

U proteklih 13 godina postojanja Riječkog programa lokalnog partnerstva ostvareni su projekti u vrijednosti od 5,7 milijuna kuna, od čega se čak 3,4 milijuna kuna odnosi na vrijednost volonterskog rada te sponzorstva. U realizaciji projekata u tih 13 godina sudjelovalo je 3.870 volontera uz čitav niz predstavnika javnog i gospodarskog sektora kao donatora ili sponzora pojedinih radova. U razdoblju od 2005. do 2018. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva uređeno je 16 igrališta/parkova za djecu, sedam zelenih površina, 12 dijelova naselja unutar mjesnih odbora, dvije šetnice, devet dvorišnih prostora osnovnih škola te 17 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića.

Program se nastavio i u 2019. godini realizacijom devet projekata, a natječaj za 2020. godinu bit će raspisan uskoro.

Skip to content