U Karlsruheu, njemačkom gradu prijatelju Rijeke, u utorak, 1. listopada 2019. u 19 sati, otvara se izložba pod nazivom Iskustva transcendencije u umjetnosti – prekogranični dijalog. Crkveni prostor kao umjetnički prostor.

Rezultat je to višegodišnje suradnje na projektima ovog njemačkog grada i Grada Rijeke. Izložba tematizira duhovnu dimenziju umjetnosti, njenu percepciju unutar sakralnog prostora te preispituje raznolika iskustva umjetnika u procesu stvaranja.

Na izložbi sudjeluje šest riječkih i šest umjetnika iz Karlsruhea: Tomislav Brajnović, Maja Franković, Mirna Kutleša, Ksenija Mogin, Mauro Stipanov i Anton Vrlić te Elmar Interschick, Sigrid Haag, Wolfgang Henning, Elisabeth Nüchtern, Maja Römer-Fischer i Lilo Maisch. Izložba će biti postavljena u Crkvi sv. Michaela, izgrađenoj 60-ih godina prošlog stoljeća, koja ima dugogodišnju tradiciju organiziranja izložbi suvremene umjetnosti u svojemu prostoru.

Na otvorenju izložbe iz Rijeke će biti prisutni Tomislav Brajnović kao jedan od autora, Jolanda Todorović, kao jedna od kustosa izložbe, a u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika, Nikola Ivaniš. Podršku ovakvim zajedničkim projektima daje i Njemačko-hrvatska zajednica Karlsruhe, na čelu s predsjednicom Mirjanom Diminić.

Izložba će biti otvorena do 17. listopada, kada je, u sklopu svečanosti zatvaranja izložbe, predviđena javna diskusija među umjetnicima i svim zainteresiranima, o temi kojom se bavi izložba: Iskustvima transcendencije u umjetnosti.

Za boravka u Karlsruheu, zamjenika gradonačelnika Rijeke Nikolu Ivaniša, primit će Martin Lenz, zamjenik gradonačelnika Karlsruhea, koji je do sada u dva navrata boravio u Rijeci te u sklopu seminara u organizaciji FES – Friedrich-Ebert-Stiftung, ogranak Zagreb, održao izlaganje na temu socijalne stanogradnje. Ovoga puta dvojica zamjenika gradonačelnika u razgovoru će se fokusirati na suradnju u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Razgovoru će prisustvovati i Angelika Schmidt iz Odjela za kulturu Karlsruhea.

Zamjenik Ivaniš naći će se i s članovima Njemačko—hrvatske zajednice Karlsruhe i s njima popričati o njihovim aktivnostima tijekom iduće godine, kojima redovito obilježavaju važne datume Republike Hrvatske i promiču njezinu kulturu, pa u tome uvijek trebaju podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Članovi ove Zajednice izvijestit će zamjenika Ivaniša o svojim humanitarnim akcijama namijenjenim Hrvatskoj.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen