Učenici OŠ Eugen Kumičić iz Rijeke na Dan Europe poslali svojim sugrađanima razglednice solidarnosti s porukama o ključnim društvenim vrijednostima. Ova aktivnost dio je međunarodnog Erasmus+ projekta SAY “Solidarity is about Youth,” p.s. Pokreni solidarnost!, u kojem sudjeluju škole iz šest europskih zemalja.

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slave se mir i jedinstvo u Europi. I upravo toga dana krenule su iz OŠ Eugen Kumičić, Rijeka razglednice solidarnosti koje učenici šalju svojim sugrađanima s  porukama  o slobodi, sigurnosti, pravdi, ravnopravnosti, zaštiti okoliša, poštovanju različitost i drugim temama.

OŠ Eugen Kumičić – radionica na projektu p.s. Pokreni solidarnost!

Osnovna škola Eugen Kumičić već je nekoliko godina uključena u međunarodni Erasmus+ projekt SAY “Solidarity is about Youth: the voice of fraternity”, tj. projekt p.s. Pokreni solidarnost!, koji je izvorno pokrenut u Francuskoj 2002. godine, a u Hrvatskoj ga provodi Centar za mirovne studije. U projekt su uključeni učenici iz 24 osnovne i srednje škole zajedno sa svojim europskim vršnjacima iz Francuske, Španjolske, Poljske, Italije i Slovenije.

Solidarnost razumijemo kao aktivno djelovanje protiv nepravda i aktivan angažman u izgradnji pravednijega društva. Učenici analiziraju fotografije i raspravljaju o različitim aktualnim temama kao što su: klimatske promjene, migracije, psihičko zdravlje mladih, diskriminacija i sl., a potom poruke u vezi s tim temama ispisuju na poleđini razglednica i šalju na slučajno odabrane adrese u svojim mjestima i gradovima.

Primatelje razglednica se poziva na odgovor putem odvojene kartice koja se šalje natrag u ured koordinacijske organizacije odakle se odgovor prosljeđuje učeniku ili učenici koja je poslala razglednicu. Solidarnost gradimo zajedno, stoga svatko od nas može malim djelom dobre volje doprinijeti poboljšanju svijeta. Neophodno je razvijati istinske vrijednosti, tj. u međusobnim odnosima na prvom mjestu budimo ljudi.