U petak, 13. rujna 2019. godine potpisani su ugovori o financiranju inovativnih projekata poduzetnicima u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci iz sredstava Zaklade FIPRO, a koji su odabrani temeljem javnog poziva prema kriterijima zaklade.

Poduzetnici su se mogli javiti na javni poziv koji je bio otvoren od 22. svibnja do 5. srpnja ove godine i to za financiranje prihvatljivih troškova razvoja i komercijalizacije inovacija u trajanju od 6 mjeseci.

U sklopu Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava iz projekta Komercijalizacija inovacija, koji je organiziran u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, dodijeljen je iznos od 134.800,00 kn poduzeću Adricom d.o.o. za projekt: „Pametna torba sa sustavom prijenosa za korisnike elektromotornih invalidskih kolica“.

U sklopu Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija za mjeru Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga, koji je organiziran u suradnji s Gradom Rijekom sredstva su raspoređena trima poduzetnicima. Projekt pod nazivom “Razvoj programa za računalnu simulaciju interakcije podzemnih i površinskih voda poduzeća Hidromodeling d.o.o. dobit će iznos od 40.017,17 kn. Studio Juretić d.o.o. dobiva 50.000,00 kn za projekt pod nazivom “Take-a-seat – superlagani sklopivi drveni stolac”, dok će poduzeće Tao Tech d.o.o. dobiti 49.926,00 kn za projekt pod nazivom “Nocturiglow – svjetleća boca za uriniranje.

Poduzetnik Ivan Juretić iz Studio Juretić d.o.o. je tom prilikom izjavio da su ovakva sredstva značajan „vjetar u leđa“ poduzetniku zahvaljujući kojima će krenuti u realizaciju svojeg projekta koji je već od prije spreman za tržište, ali ga dosad nije pokrenuo upravo u nedostatku poticaja.

„Primorsko-goranska županija time je kroz projekt Komercijalizacija inovacija od 2009. godine do danas u suradnji sa Zakladom sufinancirala povoljnim zajmovima 28 projekta u iznosu od gotovo 2.500.000,00 kuna i po tome je jedina županija u RH koja potiče inovativnost poduzetnika na ovaj način“, rekla je Anita Beletić, savjetnica za poduzetništvo i obrt u Primorsko-goranskoj županiji, ali i dodala da uz ovaj projekt Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj ima i druge projekte putem kojih se dodjeljuju bespovratne potpore i poticaji poduzetnicima i inovatorima kao što su: Sufinanciranje troškova nabavke opreme, u iznosima od 30 000 bespovratno i sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za prijavu na EU natječaje. Također svake godine vrši se odabir najboljih inovacija s područja Primorsko-goranske županije te se dodjeljuju poticaji za razvoj inovacije od 10 000 do 20 000 kuna za 10-tak najboljih inovacija.“

Dario Dobrilović iz Grada Rijeke izjavio je da su „inovacije, odnosno inovativnost poduzetnika jedan od značajnih elemenata razvoja poduzetništva, ali zbog nedostatka početnih sredstava za razvoj, inovacije često ne dolaze do tržišta. Stoga Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke već godinama radi na promociji inovatorstva i na potpori inovativnim poduzetnicima. Posljednje tri godine ta se potpora intenzivirala, kroz osiguranje većeg iznosa sredstava za provedbu mjere “Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga”, koja se uspješno provodi u suradnji sa zakladom FIPRO“. Također ističe kako su trenutno otvorene prijave na Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencijama poduzetnicima na području grada Rijeke u iznosu nešto višem od 2.500.000,00 kn, a prijave se zaprimaju do 12. listopada. Sve informacije o uvjetima i načinu prijave mogu se pronaći na web portalu Grada Rijeke ili dobiti telefonski u Odjelu gradske uprave za poduzetništvo.

Zainteresiranim fizičkim osobama s poslovnom idejom nudi se ulazak kao 11. generacije u Startup inkubator Grada Rijeke za koje su u tijeku prijave. Bitno je napomenuti kako je prošle godine ukinuta dobna granica za korisnike inkubatora, dodatno je proširena mentorska mreža, vrijeme trajanja inkubacije produženo je sa 6 na 8 mjeseci, te su se, također po prvi puta, dodijelile nagrade najboljim Startup projektima u ukopnom iznosu od 175.000,00 kn.