U zgradi STEP RI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci potpisani su ugovori o sufinanciranju inovativnih projekata troje poduzetnika s registriranom djelatnosti u Gradu Rijeci i Zaklade FIPRO, vrijedni 20 tisuća eura.

Zaklada FIPRO, isplaćuje sredstva u suradnji s Gradom Rijeka kroz mjeru Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga.

Zaklada je zaprimila pet prijava, a sredstva su dodijeljena trima najbolje rangiranim prijavama, svakoj u traženim iznosima od oko 6.500 eura.

Ugovore o financiranju ugovorili su INELTEH d.o.o. za projekt  MULTI-BES  (multifunkcionalni brodski elektronički sustav); HORTIRIVIERA d.o.o. za projekt  FABI – biotički pročistač tkanina baziran na DES-u i KIPICA, obrt za računalno programiranje za projekt Quisko – inovativna videoigra.

FIPRO_potpisivanje ugovora o sufinanciranju s poduzetnicima

Potpisivanje ugovora o sufinanciranju inovativnih projekata s troje riječkih poduzetnika

Prilikom potpisivanja Ugovora, direktor poduzeća INELTEH d.o.o., Jezerko Crnić, pojasnio je djelovanje poduzeća koje je uglavnom orijentirano na izvoz složenih proizvoda sastavljenih od elektronike, mehaničkih sklopova i softvera te je dodao da im svaki dodijeljeni novac puno znači u razvoju i daljnjem djelovanju.

Nadovezao se Dino Duvnjak, vlasnik obrta KIPICA te je uz zahvalu Zakladi rekao: „ Ovakva podrška i poticaji, ključni su u ranoj fazi razvoja naše igre. Sad ćemo kao tim biti u mogućnosti izraditi soft-launch proizvoda, što je u svijetu startupova, gdje početni koraci predstavljaju najveće izazove, od neprocjenjive važnosti. Nadalje, ovaj odabir našeg projekta za sufinanciranje, od strane Zaklade FIPRO, dao je dodatan zamah timu, potvrđujući našu viziju i trud što nam je poticaj za daljnji rad na razvoju projekta.

Direktor i vlasnik Hortiriviere d.o.o., Davor Ćiković, pojasnio je važnost projekta prijavljenog za sufinanciranje u održavanju odjevnih predmeta na ekološki način, kroz smanjenu upotrebu vode i energenata uz doprinos kvaliteti života korisnicima, jer eliminira vrijeme koje se provodi u pranju najčešće nedovoljno zaprljanog rublja (npr. nakon jednog nošenja u teretani). Pojasnio je da se radi o projektu iz područja biofarmaceutike koji omogućuje napredak u industriji čišćenja nošene robe.

Ispred Zaklade FIPRO, Upravitelj Boris Golob i ispred Grada Rijeke, Dario Dobrilović, Voditelj Odsjeka za gospodarstvo, poduzetništvo i turizam, rekli su da su sredstva za sufinanciranje projekata prema ovoj mjeri osigurana i za sljedeću godinu te pozvali poduzetnike da prate natječaje Grada Rijeke i pozive Zaklade FIPRO na mrežnim stranicama i u medijima te da se nadaju još većem interesu poduzetnika.

Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija bio je otvoren od 23. listopada do 24. studenog ove godine i to za financiranje prihvatljivih troškova razvoja i komercijalizacije inovacija u trajanju od 6 mjeseci.

Iz ove mjere preko Zaklade, od 2017. godine, ukupno 15 poduzetnika primilo je bespovratna sredstva u iznosu od 94 tisuća eura.