Općina Tivat (Crna Gora) domaćin je 6. Skupštine mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, koja se održava 5. ožujka 2019. u Multimedijalnoj dvorani Opštine Tivat.

Na godišnjoj Skupštini bit će predstavljene aktivnosti mreže u prethodnoj godini kao i Izjava Političkog odbora za 2019. Koordinator mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE je dr.sc. Srđan Škunca pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke, a u Ime Grada Rijeke u radu Skupštine učestvuju zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i Tatjana Jukić Neznanović, savjetnica gradonačelnika za energetiku.

Dan ranije, održani su sastanci Upravnog te Političkog odbora mreže –  tijela koje se sastoji od političkog predstavnika svake jedinice lokalne samouprave koja je član Mreže, a na kojima su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne samouprave članica mreže CIVINET te prometni stručnjaci s područja Crne Gore.

Skupština mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE u Tivtu (1)

Skupština mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE u Tivtu (1)

Na današnjem okruglom stolu o održivoj mobilnosti bit će predstavljeno nekoliko primjera planova održive urbane mobilnosti, među kojima je i Plan održive urbane logistike grada Rijeke, kojeg predstavlja Danijel Frka, rukovoditelj Službe prometa, Rijekapromet, d.d., Rijeka, nakon čega slijedi panel rasprava “Iskustva izrade i primjene planova održive urbane mobilnosti”. Sudionici panel rasprave predstavnici su akademske zajednice i izrađivača planova: prof.dr.sc. Davor Brčić (Fakultet prometnih znanosti Zagreb), prof.dr.sc. Vuk Bogdanović (Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad), Aljaž Plevnik (Urbanistični inštitut Republike Slovenije, Ljubljana), Slađana Lazarević (UNDP Crne Gore, Podgorica) i Nataša Mirić (Dubrovačka razvojna agencija, Dubrovnik).

Dodatno će u paralelnim sesijama biti predstavljene projektne aktivnosti članova iz područja održive mobilnosti.

Riječka delegacija na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Grada Rijeke Markom Filipovićem posjetila je i predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića koji im je približio rad Vijeća, aktivnosti hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, kao i probleme s kojima se susreću Hrvati kao manjina. Razgovaralo se o budućoj suradnji, a istaknuti su dobri odnosi Hrvatske i Crne Gore na raznim poljima.

CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE je mreža gradova i drugih dionika, koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima. Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana u Ljubljani 2013. kao mreža CIVINET Slovenija- Hrvatska. Odlukom Skupštine, mreža je 2016. preimenovana u CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa.