Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri diljem Hrvatske, među kojima i riječki volonterski centar, od 22. do 25. svibnja organiziraju 14. nacionalnu kampanju „Hrvatska volontira”.

Organizacije diljem Hrvatske prijavile su čak 216 aktivnosti kojima će obilježiti ovogodišnju kampanju, koja tematski obilježava vrijednosti Europske unije.

Cilj je ovogodišnje kampanje podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja u stvaranju i razvoju različitih europskih vrijednosti.

„Hvala svim organizacijama na prijavi za sudjelovanje u ovogodišnjoj kampanji koja je tematski usmjerena na ključne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava, ljudska prava i solidarnost. Drago nam je da će i građani kroz više od 200 aktivnosti upoznati djelovanje raznih organizacija koje će pokazati kako volontiranje generira europske vrijednosti. Ponosni smo što već 14. godinu u nizu kroz kampanju ‘Hrvatska volontira’ promoviramo volontiranje kao važnu društvenu kategoriju“, poručila je Marta Hauser iz Regionalnog volonterskog centra u Rijeci, pri udruzi SMART, te suradnica u Hrvatskom centru za razvoj volonterstva.

Sve dostupne volonterske aktivnosti možete pronaći u Nacionalnoj e-platformi za volontiranje Volonteci: https://www.volonteka.hr/rijeka-i-okolica/hrvatska-volontira.

U Rijeci se održavaju brojne aktivnosti, volontiranja u skloništu za pse, preko izrade unikatno rađenih suvenira s beskućnicima, skupljanja i podjele hrane potrebitima, izrade eko-bombica za čišćenje plaže uz čišćenje plaže, čišćenja okoliša ili pak pomoći u organizaciji umjetničkog festivala.

Neke od aktivnosti su održane već prvog dana manifestacije, pa je tako u Rijeci je u sklopu programa „Volontiram u kulturi”, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, u suradnji s Osnovnom školom Centar, organizirana akcija „I solidarnost se uči”, na kojoj je sudjelovalo više od 100 volontera. Kroz ovu aktivnost ostvareno je međugeneracijsko učenje s volonterima i lokalnom zajednicom kako bi se osvijestila važnost zajedništva, demokracije, tolerancije i solidarnosti te ostalih europskih, ali i životnih vrijednosti.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. godine organizira kampanju „Hrvatska volontira”, koja se održava na nacionalnoj razini svake godine. U kampanju se uključuje velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promiču volontiranje.

Kampanja ‘Hrvatska volontira’ do sada je okupila 42. 325 volonterki i volontera, koji su kroz 2.857 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu poklonili 202. 304 volonterskih sati.